Logistica

Cum a influențat pandemia operațiunile de transport time critical

Afectate la începutul pandemiei, operațiunile de transport time critical și-au revenit repid, odată cu reluarea activității de producție.

Pandemia a afectat puternic economia, iar industrii precum cea auto sau farmaceutică au fost printre cele mai afectate de la debutul acesteia.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Producătorii, furnizorii, dar și transportatorii și companiile logistice specializate în acest domeniu au fost nevoiți să-și adapteze serviciile noilor nevoi survenite din situații de urgență în aceste sectoare de activitate. Zona de producție s-a confruntat cu un risc important din cauza întreruperii lanțurilor de aprovizionare globale, ceea ce a dus la pierderi importante de venituri și a afectat negativ economia mondială.

În pandemie, după o perioadă scurtă în care industriile și-au oprit activitatea, a urmat o creștere, estimată de specialiști, de peste 50% a segmentului de transporturi speciale și time critical, în toate sectoarele de business cu accent pe cel medical și farmaceutic. Deși înainte de pandemie companiile din domeniul auto își reduseseră cotele planificate anual pentru servicii time critical, în prezent, în contextul crizei semiconductoriilor și nu numai, se revine la bugetarea serioasă a acestora.

VEZI ȘI: Ce îi reține pe șoferi într-o companie de transport?

Necesare până la restabilirea fluxului normal al lanțului logistic, transporturile time critical pot fi: planificate, cu livrare “just in time” pe rute fixe, regulate, cu livrare la data exactă sau adaptate situațiilor neprevăzute (lipsa de materii prime, probleme tehnice în producție, probleme de calitate, creșterea bruscă a volumului de comenzi etc), care pot afecta lanțul comercial.

Nelivrarea la timp duce la pierderi între 3.000 și 15.000 de euro

În industrii precum cea auto, nelivrarea la timp a componentelor sau materiilor prime generează pierderi cuprinse între 3000 și 15.000 de euro pe oră cauzate de replanificarea sau intreruperea producției, potrivit unuia dintre cei mai mari furnizori de astfel de servicii de transport. Situațiile de criză sunt inevitabile, iar acestea pun presiune pe întreg mecanismul de producție și desfacere, epuizând resursele clienților.

În prezent, se observă o revenire la volumele de transport anterioare pandemiei, determinate atât de cereri crescute din partea clienților cât și de contextul geopolitic. Odată cu creșterea numărului de livrări, inevitabil crește și cererea pentru soluțiile de transport time critical.

Din aceeași categorie...

Back to top button