Transportatori belgieni și francezi bănuiți de implicare în dumping social

Transportatori din Belgia și Franța bănuiți de implicare în dumping social

Eurojust a coordonat o acțiune împotriva unui grup infracțional organizat ce operează din Slovacia și Portugalia, în care se presupune că sunt implicați și transportatori din Belgia și Franța.

În cadrul acțiunii derulate de Eurojust au fost percheziționate 44 de locuințe din Belgia (26), Franța (5), Portgalia (2 case) și Slovacia (11).

De asemenea, au fost sechestrate 23 de vehicule, din care 20 de camioane și 3 mașini de lux, iar cinci persoane au fost arestate preventiv sau puse sub control judiciar, două dintre acestea având mandate europene de arestare emise de autoritățile belgiene.

Acțiunea derulată de o echipă de anchetă formată din autorități belgiene și franceze, sprijinită de Eurojust, a fost pusă la punct în luna februarie în cadrul a două întâlniri de coordonare.

Pentru cei care nu știu, Eurojust este Unitatea de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene cu sediul la Haga.

În acest caz complex de fraudă socială organizată care implică încălcarea reglementărilor UE privind angajarea transfrontalieră a personalului din 2010 până în prezent, cei anchetați sunt acuzați de evaziune fiscală între 8 și 9 milioane de euro prin neplata contribuțiilor sociale.

VEZI ȘI: MAN Trucknology Days 2017 a fost despre performanță conectată

Anchetatorii presupun că trei companii de transport din Belgia și trei din Franța au legături în acest caz clasic de dumping social.

Respectivele companii de transport aveau deschise subsidiare în Slovacia și Portugalia – dar efectiv au continuat să opereze în Belgia și Franța – astfel că, puteau angaja șoferi de camion la costuri mai mici și cu mai puține beneficii.

Biroul Federal al Procurorului din Belgia, a confirmat că investigația se referă la trei societăți de transport în Diksmuide, Hamme și Mechelen. Aceste societăți sunt suspectate că ar fi evitat plata a aproximativ 7 milioane de euro reprezentând contribuții sociale.

Eurojust a refuzat să dea informații cu privire la modul în care a fost descoperită frauda, asta deoarece mai există cazuri similare la care se lucrează.

 

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.