Patronate și sindicateȘtiri

Transportatorii acuză UNSAR-ul că dezinformează opinia publică

Patronatele din transporturile rutiere i-au atitudine împotriva informațiilor trimise presei de către Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

Conform datelor ASF, polița medie pentru camioane a fost în 2016 de 10.000 lei, iar la o rată a daunei de 15.6% asigurătorii au plătit o daună medie de 18.500 lei. Astfel, conform informațiilor primite de la transportatori, firmele de asigurări calculează primele de asigurare ca și când fiecare camion produce un accident de 18.500 lei. Asigurătorii se plâng că sunt pe pierdere pe segmentul RCA, atunci de ce mai vând asigurări RCA dacă sunt pe pierdere? Aceasta este întrebarea la care patronatele din transportul rutier așteaptă un răspuns.

Transportatorii susțin că UNSAR îi acuză că aceștia au comparat o poliță încheiată la Astra Asigurări în 2015 cu una actuală și că Astra practica prețuri de dumping. Pe de altă parte, Astra Asigurări a făcut parte din UNSAR, astfel, transportatorii întreabă de ce la acel moment nimeni nu s-a sesizat că Astra are prețuri de dumping și de ce trebuie să plătească ei pentru ineficiența sistemului de asigurări?

Transportatorii acuză UNSAR-ul că dezinformează opinia publică

Patronatele din transport susțin că daunele pot fi limitate prin diferite măsuri de prevenire a accidentelor și incidentelor, dar UNSAR și asigurătorii au dovedit că nu au niciun interes. În ape tulburi asigurătorii câștigă mai mult.

VEZI ȘI: OUG-ul de modificare a Legii RCA nu rezolvă problema tarifelor

Conform poziției transportatorilor rutieri, în zona RCA, relația asigurător-asigurat a ieșit de anul trecut din zona de parteneriat și a intrat în zona relației asigurător stăpân-transportator sclav.

Aceștia susțin că UNSAR a refuzat permanent dialogul cu organizațiile transportatorilor, iar prin comunicatul de presă trimis ieri reconfirmă că nu are niciun interes în reducerea riscurilor și a costurilor asigurătorilor.

De asemenea, tot în comunicatul de presă trimis de transportatori, aceștia ridică un semn de întrebare vis-a-vis de relația dintre UNSAR și ASF respectiv Guvern, considerând că lipsa acțiunilor din partea ASF și Guvern confimă suspiciunilor lor.

“Oare cu cât ”au uns” asigurătorii ASF și Guvernul ca să își permită această atitudine sfidătoare față de industria transporturilor din România?”

La finalul comunicatului, transportatorii au reamintit că RCA-ul este obligatoriu iar metoda de calcul a acestuia trebuie să fie transparentă și publică!

„Secretul pieței asigurărilor RCA de 1 miliard de euro anual în România – va fi făcut public de Parlament sau va fi acoperit de Parlamentul României?”

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

Din aceeași categorie...

Back to top button