ȘtiriTop News

Transportatorii ar trebui să evite efectuarea de operațiuni TIR către/din/prin Ucraina

Transportatorii ar trebui să evite efectuarea de operațiuni TIR către/din/prin Ucraina, care a declarat astăzi stare de urgență la nivel național.

Este recomandat ca operatorii de transport care tocmai au deschis carnete TIR cu o destinație din Ucraina să contacteze biroul vamal de plecare relevant și să le solicite să anuleze Carnetele TIR. În aceste cazuri, operatorii de transport ar trebui, de asemenea, să întreprindă alte măsuri necesare, cu autoritățile vamale relevante și cu clienții acestora (legate în principal de formalitățile de export).

Transportatorii ar trebui să evite efectuarea de operațiuni TIR către/din/prin Ucraina

Vehiculele operatorilor de transport care au intrat deja pe teritoriul Ucrainei sunt sfătuite să părăsească teritoriul cât mai curând posibil. În cazul în care operatorii de transport nu sunt în măsură să pună capăt operațiunii TIR pe teritoriul Ucrainei, sunt sfătuiți să utilizeze același carnet TIR pentru a transporta mărfurile înapoi în țara de plecare sau pentru a schimba biroul vamal de destinație (conform dispozițiilor articolului 27 din Convenția TIR).

Sistemele informatice ale autorităților vamale din Ucraina funcționează cu întreruperi, totuși unele proceduri vamale se pot efectua manual, dar se preconizează întârzieri semnificative în procesarea datelor privind mărfurile transportate. Cu toate acestea, predeclarațiile TIREPD către Ucraina nu sunt în prezent disponibile. Operatorii de transport sunt sfătuiți să utilizeze rute alternative, precum cea prin Letonia, pentru a evita timpii de așteptare.

VEZI ȘI: O treime dintre șoferii străini care intră în Norvegia sunt din Ucraina sau Belarus

În prezent, punctele de trecere a frontierei cu Belarus sunt închise. Cele dintre Republica Moldova și Ucraina sunt în prezent deschise, cu excepția punctului de frontieră de la Cuciurgan.

Vama poloneză a confirmat că granițele sale cu Ucraina sunt deschise, iar procedurile vamale pentru transportul de mărfuri funcționează normal. Cu toate acestea, autoritățile poloneze acordă prioritate transporturilor de persoane, vehiculele comerciale și camioanele vor fi procesate cu întârziere și se preconizează timpi mari de așteptare la frontieră.

UNTRR roagă firmele de transport rutier române care dețin în prezent autovehicule care efectuează transport rutier în Ucraina, să transmită locația și datele de contact ale șoferilor la office@untrr.ro.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat de asemenea că ”le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în Ucraina, iar celor care se află temporar în această țară să părăsească teritoriul acestui stat imediat. Totodată, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Donețk și Lugansk, în Peninsula Crimeea, precum și în zona de frontieră din nordul și nord-estul Ucrainei”.

Din aceeași categorie...

Back to top button