Știri

Transportatorii belgieni sunt împotriva taxării la kilometru

Mai multe drumuri principale de la frontiera Belgiei cu Olanda au fost astăzi blocate de camioane, deoarece șoferii acestora nu aveau dispozitiv OBU (deloc sau inactiv) pentru a putea plăti nou taxă de drum Viapass din Belgia, valabilă începând cu 1 aprilie 2016.

Cozile de camioane au fost înregistrate la frontiera Belgiei cu Olanda pe E19, E34 și E314 dar și la frontierele cu celelalte țări. De altfel, la ora publicării acestei știri traficul conform Google Maps era blocat pe A67, la intrare în Belgia dinspre Olanda, pe A44 la intrare dinspre Germania (Aachen), E42 tot la intrare dinspre Germania (Winterspelt), precum și pe mai multe rute din Franța.

Așa cum am mai explicat în postările anterioare dispozitivul poate fi achiziționat online sau de la frontieră prin intermediul automatelor Satellic, care astăzi n-au făcut față cererii. De altfel, purtătorul de cuvânt al Satellic recunoștea faptul că procesul de alimentare al automatelor este unul care durează, acesta fiind și motivul pentru care s-au creat cozi la intrarea în Belgia.

Transportatorii belgieni sunt împotriva taxării la kilometru

Regiunea Valonia afectată și ea
Câțiva șoferi de camion au blocat vineri dimineață drumul E411 spre Valonia, în ambele direcții, precum și alte câteva zone în Villers-le-Bouillet, Bastogne, Courcelles și Tournai-West pentru a protesta împotriva introducerii taxei de drum electronice pe kilometru. Aceeași situație și pe N4, spre Pessoux, unde drumul a fost închis. Alte baraje au fost create pe N5 spre Brûly (granița cu Franța) și pe N97 în Onhaye. Accesul în mai multe zone adiacente a fost blocat în Villers-le-Bouillet, la sensul giratoriu Herstal, în Bastogne, în Courcelles și Tournai-Vest. Camioanele puteau intra în aceste zone dar nu le mai putea părăsi.

Nemulțumire din partea transportatorilor
Sistemul de colectare a taxei în funcție de kilometri parcuși pentru vehicule comerciale de peste 3.5 tone introdus de la 1 aprilie 2016 în Belgia este „dezvoltat până la un punct, costisitor și fără impact asupra mobilității” conform celor de la Comeos (Federația de Comerț și Servicii din Belgia). Organizațiile profesionale de transport din Europa cer amânarea aplicării acestui nou sistem de plată însă până în prezent fără niciun succes.

VEZI ȘI: Haos provocat de noul sistem de taxare Viapass din Belgia

Trei organizații profesionale de transport și logistică, FEBERTA, UPTR și TLV, au rezerve cu privire la sistemul de colectare a taxei per kilometru parcurs pentru vehiculele de peste 3.5 tone, în condițiile în care au fost semnalate probleme privind geolocația despre care am scris în știrea anterioară. Transportatorii se tem că această taxă va slăbi poziția lor competitivă și mai mult pe piață în detrimentul celor care fac transport cu 3.5 tone care sunt scutiți de regulile cabotajului.

Credit foto: deredactie.be

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button