Transportatorii care și-au suspendat plata creditelor, nu vor fi înscriși în Centrala Riscului de Credit

Transportatorii care și-au suspendat plata creditelor, nu vor fi înscriși în Centrala Riscului de Credit
BNR spune că transportatorii români care și-a suspendat plata creditelor, în baza OUG 37/2020, nu vor fi înscriși în Centrala Riscului de Credit (CRC), așa cum a insinuat public UNTRR.

Banca Națională a României (BNR) subliniază faptul că obligațiile de plată ale debitorilor către instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare suspendate în conformitate cu prevederile OUG 37/2020 nu sunt consemnate la Centrala Riscului de Credit (CRC) ca sume restante la plată, fiind înregistrate cu totul diferit față de situațiile de neplată înregistrate de CRC.

Transportatorii care și-au suspendat plata creditelor, nu vor fi înscriși în Centrala Riscului de Credit

În consecință, amânarea la plată determinată de pandemia de COVID-19 nu trebuie asociată unei noțiuni de dificultate financiară a debitorului, fapt pentru care nu sunt afectate negativ relațiile cu banca ale debitorilor respectivi, indiferent dacă este vorba despre persoane fizice sau juridice.

Prin Regulamentul BNR nr. 3/2020 pentru modificarea Regulamentului nr. 2/2012 privind organizarea și funcționarea la Banca Națională a României a Centralei Riscului de Credit sunt evidențiate explicit aceste diferențe calitative legate de înregistrarea creditelor, astfel încât facilitățile OUG nr.37/2020 să nu afecteze caracterul bancabil al clienților care au apelat la această prevedere.

Modul de înregistrare la CRC a suspendării obligațiilor de plată potrivit OUG nr.37/2020 evidențiază caracterul complet diferit al restructurării de credit la care s-a apelat în situația determinată de pandemie, astfel încât aceasta să nu fie considerată o problemă specifică a debitorului.

VEZI ȘI: Un MAN TGX complet autonom va transporta containere în Germania

Într-o declarație publică, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) interpretează complet greșit faptul că, prin regulamentele BNR, obligațiile de plată suspendate consemnate la Centrala Riscului de Credit afectează negativ transportatorii români prin îngrădirea accesului la servicii bancare pe viitor.

BNR asigură faptul că persoanele fizice și juridice care au apelat la facilitățile prevăzute în OUG nr. 37/2020 nu sunt considerate clienți nebancabili și relațiile lor cu băncile nu vor fi în niciun fel afectate din această cauză, odată cu reluarea plăților.

Cu toate acestea, BNR subliniază că decizia de creditare a unui client este o decizie internă a creditorului, în conformitate cu politica proprie de creditare.

Follow #infotrucker