Transportatorii cer autorizarea EximAsig pentru a putea emite polițe RCA

Transportatorii cer autorizarea EximAsig pentru a putea emite polițe RCA

Patronatele din transporturile rutiere solicită autorizarea EximAsig de către Consiliul ASF pentru a putea emite polițe RCA, conform legislației în vigoare.

Conform UNTRR, există un proiect legislativ privind funcționarea Băncii de Dezvoltare a României, EximBank, în cadrul acestuia fiind înaintată o estimare preliminară de fonduri necesare suplimentare care ar trebui puse la dispoziția instituției de credit, de 796 milioane lei (180 milioane euro) în următorii 3 ani.

Potrivit unei adrese primite de patronatele din transporturile rutiere în data de 20 decembrie 2016 din partea Eximbank, extinderea activității EximAsig pe piața RCA necesită o majorare de capital de 30-50 milioane euro (135 – 225 milioane lei).

Patronatele din transporturile rutiere consideră că aceste fonduri trebuie puse la dispoziție alături de cele alocate instituției de credit prin proiectul legislativ. Intrarea EximAsig pe segmentul asigurărilor auto, RCA și CASCO ar conduce astfel la dezvoltarea companiei și inclusiv la creșterea profitabilității, având în vedere nevoia reală din piață.

Totodată, Eximbank, acționarul majoritar al EximAsig, are stabilite ca priorități strategice susținerea și promovarea exporturilor și a investițiilor românești în străinătate și susținerea dezvoltării și creșterii competitivității IMM-urilor.

În industria transporturilor rutiere din România sunt implicate peste 33.000 firme de transport mărfuri și persoane, care operează aproape 200.000 de autovehicule licențiate de transport marfă de peste 3,5t și de transport persoane de peste 1+8 locuri, angajând peste 400.000 de oameni. Aceste firme au nevoie de o gamă largă de asigurări din care cea mai importantă este asigurarea RCA, fiind obligatorie.

VEZI ȘI: Diferențe salariale uriașe între șoferii profesioniști din Uniunea Europeană

În România, peste 50% din piața asigurărilor generale este reprezentată de asigurările RCA, subscrierile fiind de peste 1 miliard de euro în 2016, ceea ce indică faptul că un nou jucător pe această piață ar avea multiple posibilități de creștere și dezvoltare. În plus, dispariția tuturor companiilor românești care vindeau asigurări RCA a coincis cu momentul în care piața RCA a intrat în criză, pe fondul creșterii uriașe a prețurilor polițelor, companiile de asigurări străine punând practic un monopol asupra întregii piețe.

Prin acest demers, patronatele din transporturile rutiere solicită Guvernului, Parlamentului, Ministerului Finanțelor Publice și Eximbank să dispună inițierea procedurilor prin care EximAsig să i se majoreze capitalul și să fie autorizată de către ASF, astfel încât să devină un jucător important pe piața asigurărilor auto, RCA și CASCO.

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.