Transportatorii cer suplimentarea bugetului pentru restituirea accizei

Transportatorii cer suplimentarea bugetului pentru restituirea accizei

Transportatorii solicitã Guvernului suplimentarea bugetului real disponibil pentru plata restituirii supraaccizei pentru operatorii de transport rutier, dupã ce în 2016 în bugetul de stat era prevãzutã suma de 643.2 milioane lei, în condițiile în care MFP a alocat doar 10 milioane lei, sumã deja utilizatã.

UNTRR semnaleazã faptul cã bugetul de stat în România este alcãtuit dupã un standard dublu, dupã ce oficial, pe hârtie, au fost alocați 643.2 milioane lei pentru rambursãri de supraaccizã la motorinã în acest an, iar în practicã, pentru plãți, au fost prevãzuți 10 milioane de lei pentru 2016, sumã epuizatã din luna mai 2016, și solicitã Guvernului rectificarea bugetului real în vederea onorãrii plãților mult întârziate prin creșterea sumei de la 10 milioane lei la o valoare cât mai apropiatã de suma ”bugetatã” de 643.2 milioane lei.

Este pentru al treilea an consecutiv când statul român nu este capabil sã restituie cãtre transportatori sumele bugetate la început de an pentru restituirea supraaccizei, ceea ce dovedește încã o datã cã aceastã facilitate este nefuncționalã și cã supraacciza la combustibili trebuia eliminatã, începând cu 1 ianuarie 2016, așa cum prevedea inițial Codul Fiscal.

Transportatorii cer suplimentarea bugetului pentru restituirea accizei

Astfel, în perioada ianuarie – decembrie 2015, s-au restituit numai 15.52 milioane lei (3.43 milioane euro) cãtre transportatori, sumã aferentã pentru 615 de cereri, deși bugetul estimat pentru acest an este de 626.5 milioane lei (140.8 milioane euro) – procentual 2.478%!

VEZI ȘI: Transportatorii cer realizarea unui acord bilateral între România și China

În 2014, din bugetul estimat de 40 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 8,44 milioane euro, doar în luna decembrie au fost fãcute plãți, când au fost plãtite 7 cereri de rambursare în valoare totalã de 180.844 lei, aproximativ 40.000 euro, adicã 0,45%.

Sistemul nu funcționeazã în mod real, ci doar simuleazã funcționarea. Din pãcate în România statul și-a fãcut o tradiție din pãcãlirea contribuabililor, însã este foarte surprins când contribuabilii de rând, sufocați de birocrație, sunt nevoiți uneori sã încerce sã pãcãleascã statul din rațiuni de supraviețuire.

Radu Dinescu, Secretar General UNTRR

UNTRR solicitã Ministerului Transporturilor ca pentru corecta informare a transportatorilor sã fie fãcute demersuri pentru publicarea bugetului disponibil în fiecare trimestru pentru efectuarea de rambursãri de cãtre Ministerul Finanțelor Publice. În acest fel, firmele de transport își vor lua deciziile corespunzãtoare referitoare la locul unde vor alimenta.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Follow #infotrucker