Transportatorii danezi vor o relaxare a regulilor din Pachetul de Mobilitate

Pentru a face față inflației, transportatorii danezi vor o relaxare a regulilor din Pachetul de Mobilitate, în special a întoarcerii camioanelor acasa.
Potrivit asociației transportatorilor danezi Danske Speditører, o capacitate de transport scăzută contribuie în sine la creșterea prețurilor și indică regula întoarcerii camioanelor în țara de origine la 8 ăptămâni ca fiind una dintre provocările legate de capacitate.
Capacitatea de transport de marfă este serios pusă la încercare în Europa, ceea ce reprezintă o problemă pentru economie atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, explică Martin Aabak, directorul executiv al Danske Speditører, în presa daneză.
Acesta subliniază că există o lipsă de capacitate și de flexibilitate în rețeaua europeană de transport, iar lipsa de capacitate contribuie la creșterea prețurilor în societate.
VEZI ȘI: Accident cu patru camioane pe A7, produs de o șoferița de 22 de ani, în Germania
Prin urmare, Aabak consideră că reguli mai bune de utilizare a capacităților pe piața transporturilor ar putea reduce inflația și indică în special regula “întoarcerii camioanelor în țara de origine” din Pachetul de Mobilitate ca fiind o constrângere asupra capacității.
“Evaluarea noastră este că regula reduce semnificativ capacitatea sectorului european de transport rutier în general. Pe unele relații, cu până la 20%. O reglementare mai inteligentă ar reduce inflația și ar crește șansele de atenuare a încetinirii economice”, spune Aabak.
Normele din Pachetul de Mobilitate includ cerința ca șoferii și camioanele să se întoarcă în țara de origine la fiecare opt săptămâni.
Pachetul de Mobilitate nu este de vină pentru lipsa de capacitate
Erik Østergaard, CEO DTL i-a răspuns lui Martin Aabak, directorul general al Danske Speditører, care susține că regula Pachetului de Mobilitate conform căreia camioanele trebuie să se întoarcă în țara de origine la fiecare opt săptămâni ar trebui relaxată, deoarece această regulă reduce foarte mult capacitatea în Europa.
Acesta spune că lipsa de capacitate pentru transportul rutier european nu se datorează normelor Pachetului de Mobilitate. De altfel, DTL vrea ca firmele străine să-și înregistrate camioane în țările în care lucrează.
Cu toate acestea, potrivit Østergaard, piața internă nu a avut niciodată intenția ca șoferii și camioanele din Europa de Est să stea timp de un an sau jumătate de an departe de casă sau de țara de origine.
“Aceștia se pot înregistra în una dintre țările în care se află, astfel încât piața muncii să nu fie nevoită să trăiască cu nomazii din camioane cu riscul de dumping salarial”, spune Østergaard.