CarburantiGreenZone

Transportatorii din Spania cer reglementarea biodieselelului HVO

Transportatorii rutieri din Spania cer guvernului reglementarea biodieselului HVO, care reduce emisiile de CO2 cu până la 90%, după modelul Germaniei.

Germania a aprobat recent vânzarea biocarburantului HVO (Hydrotreated Vegetable Oil – ulei vegetal hidrogenat) la stațiile de alimentare de pe teritoriul său. Potrivit studiilor făcute de autoritățile germane, reducerea emisiilor de CO2 prin utilizarea HVO este estimată între 70% și 90%, față de motorina obținută din petrol.

HVO este produs din uleiuri și grăsimi vegetale, precum deșeuri organice de la abatoare, alge sau ulei de gătit folosit. Odată purificate, aceste materiale sunt hidrogenate pentru a le converti în carburanți parafinici.

În Spania, vânzarea de Hibrobiodiesel (HVO) a început în unele stații de alimentare, dar guvernul nu a reglementat expres acest carburant. De aceea, Hydrobiodieselul este taxat exact ca motorina. ”În ciuda avantajelor de mediu clare, Guvernul spaniol nu promovează acest carburant pentru sectorul de transport rutier, optând exclusiv pentru mobilitatea electrică, care presupune costuri foarte mari”, se arată în mesajul asociației FENADISMER.

VEZI ȘI: Poșta Austriacă își va alimenta flota de camioane doar cu HVO

FENADISMER insistă că decarbonizarea transportului rutier nu trebuie lăsată doar pe seama electrificării. Alte tehnologii, precum HVO, pot contribui la obiectivul de decarbonizare, în timp ce extind durata de viață a vehiculelor actuale și utilizează infrastructura deja existentă.

”FENADISMER este angajată către o tranziție realistică și viabilă din punct de vedere economic către mobilitatea electrică, dar în prezent transportatorii nu își pot asuma costurile suplimentare ale unor camioane electrice, și nici rețeaua de puncte de încărcare nu este pregătită. Suntem pentru electricitatea verde ca mod de propulsie, dar tranziția trebuie făcută treptat, cu termene realistice și profitabil pentru companiile de transport”, se mai arată în poziția asociației.

Din aceeași categorie...

Back to top button