In Focus

Transportatorii europeni riscă șă-și piardă licența în baza punctajului ERRU

Din 2021, transportatorii rutieri riscă să-și piardă licența de transport, pentru încălcări repetate ale reglementărilor europene de transport, în baza punctajului ERRU.

La 1 ianuarie 2021, pe întreg teritoriul Uniunii Europene, intră în vigoare normele de instituire a Registrul European al Companiilor de Transport Rutier (ERRU), în care vor fi înregistrate toate încălcările reglementărilor europene de transport. Informațiile vor putea fi accesate de orice organ de control din statele membre UE.

Transportatorii europeni riscă șă-și piardă licența în baza punctajului ERRU

ERRU funcționează pe sistem de puncte de penalizare, care rămân în sistem timp de doi ani, după care sunt șterse.

Fiecărei încălcări îi este atribuit un anumit punctaj, în funcție gravitate. Încălcarea repetată a legislației europene în transport sau acumularea unui anumit punctaj (diferit în funcție de mărimea companiei) va duce la pierderea bunei reputații pentru companie și, prin urmare, la pierderea licenței de transport, dar și suspendarea sau revocarea atestatelor managerilor de transport.

Printre abaterile prevăzute în Reg. (UE) 2016/403 se numără cele care privesc regimul permiselor, manipularea tahografului, timpii de condus și odihnă, timpul de lucru, nerespectarea greutăților și dimensiunilor, depășirea vitezei legale, inspecțiile tehnice, competența șoferului, precum și cele de la transportul rutier de mărfuri periculoase (ADR), transportul de animale și accesul pe piață.

VEZI ȘI: Gebrüder Weiss și Rail Cargo Group au extins serviciul de transport cu trenuri bloc

Inițial, ERRU trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2013, însă multe state membre n-au fost pregătite pentru implementare (în practică, nu aveau un registru electronic național), astfel că, implementarea acestuia a fost amânată, însă nu fără consecințe juridice.

De exemplu, în mai 2019, CE a formulat un recurs la Curtea Europeană de Justiție împotrivaCiprului, Olandei și Portugaliei pentru că nu și-a actualizat registrul companiilor de transport rutier sau pentru că nu a stabilit legătura dintre registrul național și ERRU până la 30 ianuarie 2019, conform cerințelor Reg. (UE) 2016/480.

Din aceeași categorie...

Back to top button