EcofriendlyȘtiri

Transportatorii germani ar putea primi un bonus financiar la achiziția de camioane cu gaz

În urma lobby-ului făcut de DSLV, transportatorii germani ar putea primi un bonus financiar la achiziția de camioane cu gaz (CNG și LNG).

După o perioadă în care nu se știa dacă până la urmă în Germania se va acorda un bonus financiar la achiziția unor camioane pe gaz, CNG și LNG, iată că lobby-ul făcut de Asociația Germană de Transport și Logistică (DSLV) poate da rezultate.

Transportatorii germani ar putea primi un bonus financiar la achiziția de camioane cu gaz

În discuțiile dintre guvernul federal și producătorii de camioane s-a ajuns la o înțelegere pentru a se suține și achizția de vehicule cu propulsie alternativă, altele decât electrice și cu pilă de combustibil pe hidrogen, cu condiția ca acestea să corespundă cel puțin normelor Euro VI și să aibă emisii de CO2 mai mici.

Dacă va fi aprobată această decizie, transportatorii germani vor primi un bonus financiar la achiziția de camioane cu gaz (CNG și LNG), care au emisiile de CO2 mult mai mici decât camioanele diesel. Condiția pentru a primi acest bonus este însă de a casa un camion din clasele Euro III, IV sau V.

„Includerea vehiculelor pe gaz este necesară în cadrul programului național de schimbare a flotelor”, spune Johannes Küstner, reprezentantul DSLV.

Deocamdată reprezentanții Ministerului Transporturilor (BMVI) nu au luat nicio decizie, dar guvernul federal a alocat în cadrul programului național de schimbare a flotelor un buget de 500 de milioane de euro pentru companii private și alte 500 de milioane de euro pentru companiile comunale din administația publică.

VEZI ȘI: Strategia de Mobilitate a UE trebuie să conțină mai multe politici sociale și ecologice

EEN-Förderprogramm, un alt program de finanțare susținut de guvern, pentru schimbarea vehiculelor din flotele transportatorilor, a fost prelungit până în luna martie 2021, fiind alocate încă 10 milioane de euro. În acest program însă nu este finanțată achiziția de vehicule pe gaz, bonusul putând fi încasat doar pentru achiziția de camioane electrice.

Camioanele pe gaz sunt scutite de la plata taxei de drum până în 2023, după care cel mai probabil acestea vor fi taxate conform noilor propuneri făcute de Andreas Scheuer, Ministrul Transporturilor, în funcție de emisiile de CO2. Ținânt cont de toate acestea, sunt șanse foarte mari ca programul de susținere să includă până la urmă bonusuri și pentru achiziționarea de vehicule pe gaz.

Un alt avantaj pentru camioanele pe gaz, care funcționează însă doar pe acest tip de combustibil, este că acestea nu sunt incluse în restrcițiile anunțate de autoritățile din Tirol pentru 2021, inclusiv pentru vehiculele Euro VI.

Astfel, camioanele pe gaz pot circula în continuare și pe timp de noapte pe A 12 (autostrada Inntal) din Tirol. Nu sunt exceptate de la aceasta regulă camioanele care pot circula atât cu gaz, cât și cu diesel, în această situații fiind Volvo FH LNG.

Din aceeași categorie...

Back to top button