Transportatorii ii propun lui Borbely alternative la taxa de prima inmatriculare

Federatia Operatorilor Romani de Transport(FORT) i-a trimis o adresa ministrului Mediului, Laszlo Borbely, prin care ii propune doua abordari diferite fata de cea a guvernului, in ceea ce priveste taxele de prima inmatriculare.

Prima dintre ele presupune scutirea de la plata de prima inmatriculare a proprietarilor persoane fizice sau juridice in cazul in care radiaza (caseaza) din circulatie un autovehicul comercial mai vechi si inmatriculeaza in Romania un altul mai nou.

Transportatorii ii propun lui Borbely alternative la taxa de prima inmatriculare

Cea de-a doua propunere consta in aplicarea modelului austriac, eliminand total taxa de prima inmatriculare si introducand o formula de impozitare anuala a proprietatii autovehiculelor in functie de vechime.

Astfel, un proprietar de autovehicul va constata dupa 7-8 ani de utilizare ca impozitul pe care il plateste nu se mai justifica, fiind foarte mare comparativ cu cel pe care ar putea sa il plateasca daca ar detine un autovehicul nou.

„Aceste sisteme ar incuraja pe cale naturala achizitia de autovehicule noi, dar si second-hand in functie de posibilitatile fiecaruia, iar statul pe termen lung ar avea un venit constant si sigur ce ar putea sa sprijine implementarea programelor de mediu”, se arata in adresa trimisa ministrului si remisa Ziare.com.

Propunerile au drept scop, conform transportatorilor, incurajarea reinnoirii parcului auto comercial din Romania pe fondul lipsei de posibilitati financiare pentru achizitia in sistem leasing sau credit de autovehicule noi.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.