Patronate și sindicateȘtiri

Transportatorii români afectați de criza din Grecia cer măsuri urgente

După FORT, UNTRR își arată și ea îngrijorarea față de criza regională cauzată de greva fermierilor din Grecia, care afectează operațiunile internaționale ale transportatorilor români, blocați la frontiera greco-bulgară sau pe teritoriul Greciei.

Printre măsurile urgente solicitate guvernului României de către UNTRR se numără corecta informare a operatorilor de transport rutier români, facilitarea accesului transportatorilor români la rute alternative prin Macedonia, prin distribuirea de autorizații de tranzit necesare realizării transporturilor pe aceste rute și identificarea de soluții în condițiile date, care să conducă la rezolvarea pe cale diplomatică a problemelor create transportatorilor români de această criză.

UNTRR este permanent în legătură cu asociația profesională de transport rutier OFAE – Grecia și cu celelalte asociații profesionale din regiune.

Transportatorii români afectați de criza din Grecia cer măsuri urgente

Din ultimele informații primite de UNTRR despre situația din Grecia reiese că toate punctele de frontieră între Grecia și Bulgaria sunt închise. Punctul de frontieră între Grecia și Turcia Kipoi – Ipsala este anunțat că va fi deschis la ora 00:00 în 20.02.2016. Prin punctele de frontieră dintre Macedonia și Grecia, se permite zilnic trecerea autovehiculelor în anumite intervale orare, care nu sunt respectate, fermierii greci blocând cu precădere traficul în intervalele orare anunțate de autorități ca deschise. Au prioritate autovehiculele de transport persoane.

VEZI ȘI: Discuțiile pe tema RCA dintre transportatori și ASF au eșuat

Ce trebuie știut cu privire la utilizarea rutelor alternative prin Macedonia
Orice autovehicul sau autoturism înmatriculat în România trebuie să aibă carte verde valabilă pentru Macedonia, unele societăți de asigurare din Romania, exclud țările din afara UE în prețul standard si pot solicita prime suplimentare pentru acoperirea carte verde în țări non-UE.

Pentru autovehiculele comerciale de transport mărfuri este necesar un document de tranzit vamal pentru mărfurile transportate pe teritoriul Macedoniei, care a aderat la sistemul de tranzit comunitar din 1 iulie 2015. Trebuie avute in vedere costurile si timpul suplimentar necesar pentru îndeplinirea acestor proceduri. De asemenea, este necesară o autorizație de tranzit pentru autovehiculul de transport mărfuri – Romania are pentru 2016 – 3850 autorizații de tranzit destinație pentru Macedonia si 1000 autorizații de tranzit destinație pentru autovehicule minim Euro 3. Pentru obținerea autorizațiilor de transport rutier internațional este necesara înscrierea si solicitarea prin www.autorizatiiauto.ro.

VEZI ȘI: FORT sesizează MTI cu privire la situația gravă din Grecia

Șoferii români trebuie să aibă asupra lor Cartea de identitate valabilă. Ministerul Afacerilor Externe recomandă Pașaport valabil.

Ca de fiecare dată infotrucker.ro vă recomandă să consultați pagina de Internet www.mae.ro şi vă reaminteşte faptul că aveți la dispoziție aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei MAE de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button