Patronate și sindicateȘtiri

Transportatorii solicită urgentarea procedurilor de restituire a accizei

Reprezentanții transportatorilor rutieri susțin că problema rambursării la timp a accizei pentru motorină este de natură să accentueze atât dificultățile financiare, cât și competitivitatea transportatorilor români.

Operatorii de transport români se confruntă în continuare cu probleme în ceea ce privește recuperarea sumelor care reprezintă diferența dintre nivelul standard al accizelor și nivelul accizelor diferențiat, pentru motorina utilizată drept combustibil.

Din cauza faptului că în prezent Ministerul Finanțelor nu acceptă de la Autoritatea Rutieră Română mai mult de 40 de cereri de rambursare acciză pe săptămâna, plățile de rambursare a accizei se desfășoară lent, cu mari întârzieri.

Transportatorii solicită urgentarea procedurilor de restituire a accizei

Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor, anul acesta au fost plătite doar 660 de cereri, adică 15 cereri pe săptămână, valoarea totală a rambursărilor fiind de 16.158.264 lei.

Astfel, transportatorii rutieri atrag atenția asupra situației actuale, în condițiile în care bugetul inițial de 10 milioane a fost suplimentat pentru anul 2016 cu 83 milioane lei, (oricum infinit mai mic decât cel estimat pentru anul 2016, care cf. HG 537/2014 era de 643.2 milioane lei), iar sumele nu pot fi utilizate din cauza procesării lente de către Ministerul Finanțelor a cererilor de rambursare.

VEZI ȘI: GEFCO rămâne încă 5 ani furnizorul de servicii logistice pentru PSA

Conform reprezentanților transportatorii rutieri, pe lângă problema accizei, aceștia se mai confruntă în plan intern cu creșterea nejustificată și abuzivă a primelor de asigurare RCA cât și cu legea Milog din Germania și legea Macron din Franța în plan internațional.

Având în vedere cele expuse mai sus, transportatorii solicită Ministerului Finanțelor să accelereze procesarea cererilor și mai ales să urgenteze efectuarea plăților, astfel încât procedurile de restituire a accizei pentru cererile depuse la ARR să fie plătite în conformitate cu art. 15 din HG 537/2014 în maxim 75 de zile de la înregistrare (ARR trebuie să le soluționeze  în termen de maximum 45 de zile lucrătoare iar plata trebuie efectuată în maxim 30 de zile lucrătoare).

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button