Pachet de MobilitateȘtiri

Transportatorii vestici cer menținerea regulii de întoarcere a camioanelor

Asociațiile de transportatori BGL (Germania), FNTR (Franța) și NLA (țările nordice) cer menținerea regulii de întoarcere a camioanelor în țara de înmatriculare la 8 săptămâni.

Săptămâna trecută, Avocatul general al Curții de Justiție a UE a respins aproape toate plângerile împotriva Pachetului de Mobilitate, recomandând doar anularea regulii legate de întoarcerea vehiculelor în țara de origine la un interval de maxim 8 săptămâni.

Transportatorii vestici cer menținerea regulii de întoarcere a camioanelor

Transportatorii vestici solicită însă menținerea regulii, despre care spun că este vitală pentru a împiedica dumpingul social promovat de companiile de tip cutie poștală.

BGL, FNTR și NLA dau ca exemplu studiul Ricardo, care arată că o treime dintre camioanele companiilor din Europa de Est revin în țară doar o dată pe an. În unele țări, 80% sau 62% din flote operează în permanență în străinătate, fără nicio legătură cu țara de înmatriculare, exploatând salariile mai mici față de Europa de Vest.

VEZI ȘI: Transportatorii slovaci au blocat singura frontieră a Slovaciei cu Ucraina

”Acest lucru confirmă clar problema companiilor de tip cutie poștală și a șoferilor nomazi. Întoarcerea regulată a vehiculului este un element esențial al Pachetului de Mobilitate și pare necesară pentru a restabili o competiție corectă, dar și a garanta condiții decente de muncă. Orice companie este liberă să își înmatriculeze vehiculele acolo unde își desfășoară activitatea”, se arată în comunicatul comun al celor trei asociații de transportatori.

Ele încurajează Parlamentul European și Consiliul UE să apere Pachetul Mobilitate 1 în întregime, inclusiv regula de întoarcere a camioanelor în țară, și dacă este necesar să efectueze studiul de impact solicitat de avocatul general al CJUE.

Din aceeași categorie...

Back to top button