Economic

Transportul rutier rusesc își revine după sancțiunile impuse de UE

Transportul rutier rusesc de mărfuri a găsit în China un sprijin valoros pentru a depăși blocajele generate de sancțiunile impuse de UE.

Potrivit unui raport al 5koleso.ru, una dintre cele mai importante media economice din Rusia, transportul rutier rusesc de mărfuri pare să-și fi revenit după o perioadă inițială de instabilitate, generată de sancțiunile impuse de UE.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Raportul confirmă faptul că transportatorii ruși s-au orientat către camioane chinezești, după ce toți marii producători europeni de camioane și-au încetat oficial activitatea în Rusia, după invazia în Ucraina. Unele camioane chinezești sunt asamblate direct în Rusia, componentele fiind trimise pe calea ferată din Baotou (China) la Ekaterimburg (Rusia).

De asemenea, o alternativă la camioanele chinezești sunt cele considerate “occidentale”, însă tot din China. Cum este cazul lui Mercedes-Benz Actros C.

Mercedes-Benz a început producția în China a unui Actros ieftin, redenumit Actros C, fabricat cu componente chinezești și revândut în Rusia și Belarus. Acest Actros low-cost, cunoscut în Rusia și sub numele de Actros C Exotic, are o configurație cu două axe, față de cele trei ale camionului original și accesorii minime. Acesta costă cu aproximativ 20% mai mult decât un camion chinezesc, și permite flotelor rusești cu pretenții să cumpere un camion considerat “occidental”. Ca idee, în decembrie 2023, modelul Actros s-a aflat din nou printre primele zece cele mai înmatriculate modele din Rusia.

Camioane noi din UE vândute ca rulate după 10.000 km

De asemenea, raportul s-a concentrat asupra fenomenului neobișnuit al camioanelor rulate vândute după 10.000 de kilometri. Acestea sunt de fapt camioane noi achiziționate în țările UE și apoi importate în Rusia prin canale neoficiale și ilegale, pentru a fi revândute fără nicio garanție. Întregul proces se desfășoară pe roți prin Asia Centrală, ceea ce explică cei 10.000 de kilometri rulați înainte ca vânzarea să fie finalizată.

VEZI ȘI: Exporturile românești către Europa susținute de industriile auto și electronică

Cele mai multe dintre camioane ar veni direct din Germania, deoarece sunt mai ușor de înmatriculat în Rusia decât camioanele din alte state europene, precum Polonia sau țările baltice, care prezintă probleme birocratice.

Creștere considerabilă a prețului camioanelor Euro V

Importul ilegal de camioane din UE a declanșat, la rândul său, un alt fenomen interesant, și anume creșterea abruptă a prețului camioanelor Euro V.

În Rusia companiile preferă în continuare vechea generație Euro V, ale cărei piese de schimb sunt mai ieftine și mai ușor de găsit. Acesta este motivul pentru care cele mai noi camioane înmatriculate oficial în Rusia înainte de 24 februarie 2022 – ziua invaziei în Ucraina – au prețuri exorbitante la mâna a doua cuprinse între 14 și 16 milioane de ruble (140 de mii și 160 de mii de euro) pentru un cap tractor cu două axe.

Cu alte cuvinte, în Rusia, un cap tractor de doi ani și adesea cu un kilometraj ridicat costă mai mult decât un vehicul chinezesc și aproape la fel de mult ca un cap tractor european nou.

Din aceeași categorie...

Back to top button