
În garaj, la destinație și pe traseu. Acestea sunt cele trei moduri esențiale de încărcare a camioanelor electrice.
Spre deosebire de camioanele diesel, cele electrice cu baterii nu pot, în multe cazuri, să oprească la cea mai apropiată stație de carburant și să facă plinul. Dar asta nu înseamnă că utilizarea camioanelor electrice în operațiuni de transport de marfă trebuie să fie complicată.
Pentru flotele care intenționează să-și electrifice operațiunile, Scania a elaborat un ghid practic a celor trei moduri esențiale de încărcare a camioanelor electrice.
Încărcarea la garaj – coloana vertebrală a sistemului
În ceea ce privește încărcarea camioanelor electrice, încărcarea în garaj este cu adevărat coloana vertebrală a sistemului, reprezentând între 55 și 80% din necesarul de încărcare, în funcție de aplicație. Spre exemplu, în transportul greu urban aceasta ar trebui să fie în medie 80% din timp, în transportul regional ar trebui să fie în medie 60% din necesarul de încărcare, iar în transportul pe distanțe mai lungi ar trebui să fie în medie 55% din necesarul de încărcare.
La depozitul sau locația de bază a transportatorului, bateriile camioanelor electrice sunt adesea încărcate peste noapte sau în alte momente în care nu sunt utilizate, astfel încât acestea să fie complet încărcate înainte de a fi utilizate în timpul zilei.
VEZI ȘI: Duvenbeck comandă 120 de camioane electrice MAN
Un alt beneficiu al încărcării în garaj este faptul că procesul de încărcare este gestionat prin intermediul unui sistem de gestionare a încărcării. Acesta monitorizează și controlează procesul de încărcare, făcând posibilă programarea încărcării pentru a reduce costurile.
Încărcarea la destinație – o modalitate de utilizare a timpilor morți
Încărcarea la destinație presupune încărcarea bateriei camionului în timp ce acesta este parcat la o destinație, cum ar fi un depozit, o platformă de încărcare sau un șantier de construcții. Această metodă este ideală pentru camioanele electrice care au perioade de inactivitate, cum ar fi în timpul operațiunilor de încărcare și descărcare. Timpul de nefuncționare este folosit pentru a încărca bateria, asigurându-se că autocamionul are suficientă energie pentru următoarea etapă a călătoriei.
Ca și în cazul încărcării în garaj, această soluție constă adesea în încărcătoare prin satelit. În funcție de capacitatea rețelei, acestea au de obicei o putere relativ mare, pentru a furniza energia necesară pentru a extinde autonomia vehiculului până la următoarea oprire. În ceea ce privește necesarul de încărcare la destinație, acesta ar trebui să fie în medie de 10% în transportul greu urban, de 20% în transportul regional și de 15% în transportul pe distanțe mai lungi.
Încărcarea pe traseu – atunci când este absolut necesar
Încărcarea pe traseu sau încărcarea publică este o metodă de încărcare a camioanelor electrice în timp ce acestea se află pe drum. Această metodă este utilizată de obicei atunci când camionul trebuie să parcurgă o distanță mai mare decât permite autonomia bateriei. În acest caz, necesarul de încărcare ar trebui să fie în medie de 10% în transportul greu urban, de 20% în transportul regional și de 30% în transportul pe distanțe mai lungi.