Truck & Bus: 25.000 de autovehicule de transport verificate

Truck & Bus

În cadrul acțiunii Truck & Bus, poliţiştii au verificat aproape 25.000 de autovehicule destinate transportului public de persoane şi marfă şi au aplicat peste 7.300 de sancţiuni contravenţionale, în urma unei acţiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere grave.

Activităţile de control s-au desfăşurat simultan în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, conform planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (TISPOL).

În perioada 5 – 11 octombrie 2015, Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a coordonat, la nivel naţional, o acţiune pentru reducerea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

Truck & Bus: 25.000 de autovehicule de transport verificate

Pe parcursul acţiunii Truck & Bus, poliţiştii au urmărit şi depistarea şi sancţionarea persoanelor care efectuează transport de persoane cu autoturisme cu până la 9 locuri, fără respectarea legislaţiei în vigoare.

Poliţiştii au verificat 24.885 de autovehicule, dintre care 7.211 de autovehicule destinate transportului de persoane şi 17.674 de autovehicule destinate transportului de marfă.
În urma controalelor, poliţiştii au constatat 7.365 de abateri, dintre care 1.849 la autovehicule de transport de persoane şi 5.516 la cele de transport marfă.

Astfel, transportatorilor de persoane şi celor de mărfuri le-au fost aplicate 285 de sancţiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 13 pentru conducerea vehiculelor sub influenţa alcoolului, 2.244 pentru neutilizarea centurilor de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie, 330 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 789 pentru că au condus un autovehicul cu defecţiuni tehnice şi 1.191 pentru lipsa documentelor.

De asemenea, în cadrul acţiunii, poliţiştii au controlat 1.740 de autovehicule cu până la 9 locuri, despre care existau date că nu respectă regimul legal de autorizare sau licenţiere şi care produc dezechilibre în rândul activităţii de transport public, în contradicţie cu activităţile desfăşurate conform reglementărilor legale, cunoscuţi sub denumirea de ,,piraţi”.

În urma acestor controale, poliţiştii au constatat o infracţiune şi au aplicat 335 de sancțiuni contravenţionale.

De asemenea, ca măsură complementară, poliţiştii au reţinut 15 permise de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, au retras 32 de certificate de înmatriculare şi au suspendat dreptul de utilizare în 26 de cazuri.

Exemple semnificative din cadrul acțiunii Truck & Bus
La data de 6 octombrie 2015, un bărbat, de 66 de ani, din Bacău, a fost depistat de poliţiştii în municipiul Bacău, în timp ce conducea un microbuz de 17 locuri, aparţinând unei firme de transport. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat că acesta avea 0,21 mg/l alcool pur în aerul respirat. Acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 945 de lei pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de 90 de zile.

Poliţiştii au depistat, la data de 5 octombrie 2015, pe DN 15A, în localitatea Lunca, județul Mureş, un bărbat care efectua transport public de persoane, în cursă regulată, cu un microbuz. În urma controlului, poliţiştii au stabilit că acesta avea certificatul de competență profesională expirat, fapt pentru care s-a luat măsura sancționării contravenționale a conducătorului auto, precum și sancționarea firmei de transport, pentru utilizarea unui conducător auto cu certificat de competență profesională expirat.
Totodată s-a întocmit documentația necesară în vederea suspendării copiei conforme pentru 30 zile. De asemenea, s-a constatat că microbuzul era dotat cu aparat tahograf tip „analog” însă nu era utilizată diagrama tahografică, fapt pentru care operatorul de transport a fost sancționat contravențional.

În judeţul Mehedinţi, poliţiştii au depistat un bărbat, de 51 de ani, din municipiul Slatina, județul Olt, în timp ce conducea pe DN6 în localitatea Orșova, un microbuz.
Din verificări a rezultat că acesta efectua activitatea de transport persoane în regim de cursă ocazională, pe ruta România – Italia, fără a utiliza cardul tahograf şi fără a avea la bordul vehiculului legitimaţia de serviciu. De asemenea, nu a utilizat pe timpul transportului placa de traseu şi nu a completat foaia de parcurs cu numele persoanelor transportate. Poliţiştii au luat măsura sancționării contravenționale a societății ce deţine vehiculul, cu amendă în valoare de 9.000 de lei.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Follow #infotrucker