
Noile taxe vamale impuse de UE pentru blugi, motociclete și produse alimentare din SUA vor intra în vigoare începând de săptămâna viitoare.
Uniunea Europeană reacționează la taxele vamale impuse de Statele Unite asupra importurilor de oțel și aluminiu, adoptând primele măsuri de contracarare, care vor afecta produse americane în valoare de aproximativ 21 de miliarde de euro.
Conform Comisiei Europene, începând de săptămâna viitoare vor fi aplicate taxe vamale de până la 25% pentru produse din SUA, inclusiv blugi și motociclete.
Pachetul inițial va fi urmat de alte două runde de taxe, la mijlocul lunii mai și la sfârșitul anului, vizând în special produse alimentare precum carne de vită, carne de pasăre, dar și citrice.
O ultimă serie de taxe vamale suplimentare, vizând nucile și boabele de soia, este programată pentru începutul lunii decembrie 2025.
Măsurile UE, răspuns direct la taxele vamale americane pentru oțel și aluminiu
Taxele europene vin ca reacție la decizia unilaterală a lui Donald Trump de a impune, în urmă cu aproximativ o lună, taxe vamale pentru importurile de oțel și aluminiu, măsuri care afectează exporturi europene în valoare de 26 de miliarde de euro.
Potrivit estimărilor, aceste taxe vamale ar putea genera pentru bugetul SUA venituri suplimentare de 6,5 miliarde de euro, dacă volumul comerțului rămâne neschimbat. În replică, Comisia Europeană a aprobat aplicarea propriilor taxe asupra unei game variate de produse americane, pentru a proteja interesele economice ale statelor membre.
UE preferă calea negocierii, dar pregătește măsuri ferme
Planul Uniunii Europene este negocierea, însă în lipsa unui acord, UE este pregătită să implementeze măsuri mai concrete.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reiterat disponibilitatea Uniunii de a dialoga, oferind Statelor Unite o propunere concretă: eliminarea reciprocă a tuturor taxelor vamale pentru bunurile industriale. În cazul în care negocierile eșuează, pachetul de contra-măsuri este deja pregătit.
Un alt pachet de măsuri pregătite de UE, menit să contracareze taxele anunțate recent de Trump pentru automobile și aproape toate celelalte exporturi europene către SUA, se află în prezent în lucru și ar putea fi activat dacă tensiunile comerciale continuă să escaladeze.
Disputa vamală UE-SUA, un deja-vu
Aceasta nu este prima dispută vamală între Uniunea Europeană și Statele Unite. În timpul primului mandat al lui Donald Trump, UE a adoptat măsuri similare ca răspuns la tarifele pentru oțel și aluminiu. Acestea au fost ulterior suspendate după un acord bilateral semnat în timpul mandatului președintelui Biden.
Scopul actualelor taxe vamale impuse de Trump este, potrivit Casei Albe, corectarea dezechilibrelor comerciale și readucerea producției în SUA, în paralel cu finanțarea reducerilor de taxe promise în campania electorală.
Conform unor estimări ale Comisiei Europene, veniturile suplimentare potențiale pentru SUA, în urma aplicării tuturor taxelor asupra bunurilor din UE, se pot ridica la 81 de miliarde de euro pe an.
Comerțul transatlantic, în cifre
Uniunea Europeană și Statele Unite au cea mai mare relație bilaterală de comerț și investiții și cea mai integrată relație economică din lume. Împreună, ele reprezintă aproape 30% din comerțul mondial cu bunuri și servicii și 43% din PIB-ul mondial.

În 2023, comerțul transatlantic cu bunuri și servicii a atins 1 600 de miliarde de euro. Atât UE, cât și SUA sunt principalii parteneri comerciali în materie de bunuri.
20,6% din exporturile de bunuri ale UE se îndreaptă către SUA, urmată de Marea Britanie (13,2%), China (8,3%), Elveția (7,5%) și Turcia (4,3%).
21,3% din bunurile importate în UE provin din China, urmată de SUA (13,7%), Marea Britanie (6,8%), Elveția (5,6%) și Türkiye (4%).
Atât pentru importuri, cât și pentru exporturi, primele cinci categorii de produse cele mai comercializate în 2024 au reprezentat aproape jumătate din comerțul total cu SUA.