MagazinȘtiri

Un Scania 142 cu peste 4.000.000 kilometri la bord perfect funcțional

În cadrul proiectului #wescania, suedezii aduc în lumina reflectoarelor cele mai inedite povești despre camioanele lor, precum povestea lui Leif și al său Scania 142.

Când străbați milioane de kilometri cu un camion, așa cum a făcut Leif Eriksen cu al lui Scania 142, îl vei simți mai mult ca pe un un vechi prieten decât ca un instrument de lucru.

Un Scania 142 cu peste 4.000.000 kilometri la bord perfect funcțional

Construit în anii ’80, modelul Scania 142 cu motor V8 de 14 litri a lui Eriksen a înregistrat până în prezent 4.147.000 de kilometri, cei mai mulți dintre aceștia cu Leif la volan.

Deși distanța este echivalentul a cinci drumuri dus-întors pe Lună, Eriksen spune că aceasta a fost parcursă aproape în întregime fără probleme tehnice majore, în afară de operațiunile normale de mentenanță.

Originar din orașul Hadsund, peninsula Jutland din Danemarca, Leif Eriksen își petrece sfârșitul de săptămână spălând și remediind probleme minore ale camionului său clasic. După atâta timp petrecut alături de Scania 142, acesta știe exact ritmul preferat de camion, care este între 80 și 85 km/h la aproximativ 1.500 rpm.

La aproape 70 de ani, și după o carieră fructuoasă, inclusiv ca transportor de malț pentru producătorul danez de bere Carlsberg, Eriksen se gândește la retragere.

VEZI ȘI: Așa iau viață cele mai iubite motoare V8 din lumea camioanelor

Cât despre camionul său multi-milionar în kilometri, acesta ar putea fi pus la păstrare în sediul firmei sau în cadrul muzeului Scania, alături de alte modele legendare ale suedezilor.

Aruncând o privire pe imaginile publicate într-o broșură din urmă cu 37 de ani, vedem că Scania utiliza încă de pe atunci un tunel aerodinamic, fapt ce i-a permis cercetarea forțelor de frecare.

Un Scania 142 cu peste 4.000.000 kilometri la bord perfect funcțional

Astfel, prin înclinarea parbrizului la 20 de grade pe Scania 142 R de atunci, Scania a obținut cel mai mic coeficient aerodinamic de pe piață.

Din aceeași categorie...

Back to top button