Un Scania R 500 din piesel Lego

Un Scania R 500 din piesel Lego

Din pasiunea sa pentru Lego, olandezul Dennis Bosman a reușit să construiască unele dintre cele mai complexe modele realizate vreodată, o Scania R 500.

Cea mai recentă realizare a sa este reproducerea, pe o scară 1:13, a unui camion Scania R 500 și a uneri remorci cu platformă joasă. Construirea lor a durat aproximativ doi ani și a necesitat aproape 20.000 de piese Lego.

Înainte de a se apuca de modelul Scania R 500, Dennis a petrecut o bună perioadă de timp studiind camionul. Odată, el a urmărit cu mașina un astfel de camion, până în portul Roterdam, pentru a vedea și o remorcă cu platformă joasă. El susține că realizarea acesteia din urmă, din piese Lego, i-a consumat cea mai mare parte a timpului.

Un Scania R 500 din piesel Lego

Nu știu câte ore a durat totul, pentru că nu am lucrat zi de zi. Pe timpul iernilor am petrecut mai mult timp în casă și am putut lucra mai mult, mărturisește Dennis.

Acesta nu este singurul model de la Scania pe care Dennis l-a construi, Dennis având și un alt model Scania construit, un camion Scania L 111.

Nu am vreo legătură cu această companie, dar cred că jumătate din modele pe care le-am construit până acum sunt Scania. Sunt o serie de lucruri care m-au atras la această companie, precum construcția modulară și motorul V8, a mărturisit el.

Cu toate că la prima vedere ai spune că trebuie să fii inginer pentru a realiza astfel machete, în realitate nu ai nevoie de prea multe studii tehnice. În viața de zi cu zi, Dennis lucrează la o firmă olandeză de telecom, pe probleme financiare. Totuși, pentru a putea construi asemenea machete, susține Dennis, ai nevoie de puține cunoștințe tehnice, dar și de creativitate.

Trebuie să ai viziune pentru a ști cum să folosești diferitele piese”, a mai adăugat el. Mai mult, olandezul se declară un “purist” și susține că nu a modificat niciodată vreuna dintre piesele Lego folosite. “Trebuie să mai trișezi puțin. De exemplu, să ajustezi lungimea osiilor folosind piese Lego Technic. Dar niciodată nu am găurit sau tăiat piese Lego pentru a-mi ușura munca, spune el cu mândrie.

Pasiunea olandezului pentru camioane a început la vârsta de 12 ani iar la 18 ani el s-a decis să se apuce să le reproducă din piese Lego. Tot atunci, Dennis a început să trimită scrisori companiilor constructoare de camioane, pentru a le cere schițele șasiurilor. Totodată, pentru a putea construi replici cât mai fidele, el a început să studieze modul în care motoarele erau montate dar și formele osiilor. Apoi, pe vremea când Internetul era abia la început, Dennis a început să își publice realizările, astfel încât oricine să le poată vedea. În acest mod, el a intrat în legătură și cu alți pasionați ai fenomenului, atât din Olanda cât și din alte colțuri ale lumii. Ei comunică tot timpul și chiar își împărtășesc tehnici și secrete pentru a putea construi machete cât mai impresionante.

Dennis se laudă că are o colecție impresionantă de piese Lego. Cu toate acestea, el se află tot timpul în căutarea de noi piese. Deși atât el, cât și alți pasionați ai fenomenului sunt încurajați de către compania Lego, Dennis nu primește nici o sponsorizare din partea danezilor astfel încât este nevoit să își cumpere singur piesele de care are nevoie. Lipsa de piese îl obligă să dezasambleze machete mai vechi, de fiecare dată când începe un proiect nou, “Când m-am apucat de R 500, am fost tentat să dezasamblez și un alt model Scania pe care l-am realizat mai demult, un L 111, dar în cele din urmă m-am decis să îl păstrez”, a mai adăugat el.

 

Follow #infotrucker