ȘtiriTehnologie

Un scaun de șofer care se ajustează prin intermediul gesturilor

Producătorul de scaune Isringhausen și Institutul Fraunhofer au dezvoltat un scaun pentru șofer care se ajustează prin intermediul gesturilor.

Confortul este esențial în activitatea oricărui șofer, dar mai ales a celor care petrec foarte mult timp în spatele volanului, precum șoferii de camion sau autocar.

Un scaun de șofer care se ajustează prin intermediul gesturilor

Un studiu realizat de cercetători ai Institutului Fraunhofer, șoferii de camion petrec frecvent pe zi așezați pe scaun, incluzând aici și pauzele sau timpii de așteptare, între nouă și zece ore. Conform aceluiași studiu, marea majoritate a acestora sunt predispuși la afecțiuni ale coloanei vertebrale, una din cauze fiind reglarea incorectă a poziției scaunul în raport cu nevoilor ergonomice ale fiecăruia.

Astfel, se poate spune că scaunul vehiculelor comerciale este partea centrală a locului de muncă al șoferilor profesioniști și legătura dintre aceștia și camion. Dacă în trecut scaunele erau fixe, astăzi, acestea oferă un grad mare de personalizare în funcție de nevoile fiecărui utilizator.

De altfel, nevoile utilizatorilor i-au făcut pe producătorii de scaune să inoveze constant, astfel că, acestea au devenit din ce în ce mai sofisticate, oferind un confort superior indiferent de aplicația pentru care au fost concepute.

Un scaun de șofer care se ajustează prin intermediul gesturilor

În prezent, majoritatea scaunelor de camion și autocar oferă o gamă largă de opțiuni ce permit șoferului să ajusteze poziția la volan, precum și părți ale conturului la forma corpului (sprijin lombar, sprijin lateral reglabil etc.).

Și, deși elementele de control au devenit tot mai ergonomice, foarte mulți șoferi le utilizează sporadic, deoarece operațiunea este complicată și adesea nu au suficient timp pentru o setare corectă.

VEZI ȘI: Taxarea camioanelor în Franța ar putea suferi modificări în acest an

Plecând de la idee că un scaun de camion sau autocar poate funcționa și fără elementele tipice de control, producătorului de scaune Isringhausen (ISRI) alături de Institutul Fraunhofer au dezvoltat împreună un scaun inteligent a cărui formă și poziție să poată fi ajustată utilizând un simplu gest al mâinii.

Prezentat inițial în 2014, conceptul Gesture Control este o nouă perspectivă a viitoarelor generații de scaune pentru vehicule comerciale.

Un scaun de șofer care se ajustează prin intermediul gesturilor

Introducerea în producția de serie a unui scaun inteligent ajustabil prin intermediul gesturilor ar fi o revoluție în domeniul scaunelor pentru vehicule comerciale și ar deschide calea către noi libertăți de proiectare.

Modul de operare al scaunului se bazează pur și simplu mișcările mâinii, șoferul nefiind nevoit să învețe un set de gesturi speciale. De asemenea, câmpul de control are o suprafață mare situată într-o zonă ușor accesibilă.

Sensibilitatea ridicată la murdărie, robustețea și reacția la gesturi chiar și când șoferul poartă mânușă, fac ca sistemul să fie extrem de calificat pentru utilizare practică. Prin poziționarea senzorilor în diferite puncte ale panoului de comandă este generată opțiunea unui control spațial.

Din aceeași categorie...

Back to top button