Un secol de producție a fabricii Renault Trucks din Lyon

Un secol de producție a fabricii Renault Trucks din Lyon
În 2016, Renault Trucks s-a implicat activ în a-l omagia pe Marius Berliet, cel care a pus bazele uzinei din Lyon, precum și a oamenilor care au contribuit la răspândirea renumelui camionului francez.

Toate acțiunile întreprinse de Renault Trucks în acest an, au avut în prin plan omagierea lui Marius Berliet, pilot auto și fondator al societății constructoare de automobile și camioane cu același nume.

Un secol de producție a fabricii Renault Trucks din Lyon

De altfel, istoria mărcii Renault Trucks se confundă cu orașul Lyon, acolo unde, acum 100 de ani erau puse bazele uzinei în care urma să se proiecteze și construiască soluții pentru transportul de mâine.

Pentru a-și putea realiza ambițioasele proiecte, dar și pentru a răspunde cererii presante de camioane și a contribui la susținerea armatei franceze în timpul Primului Război Mondial, Marius Berliet avea nevoie de o facilitate de producție mai mare.

Astfel, în 1915, deoarece capacitatea de producție a fabricii de la Monplaisir era depășită, Berliet i-a decizia să cumpere mai multe terenuri în estul Lyon-ului, la Vénissieux, și să construiască o nouă fabrică.

Provocarea cea mai mare pentru francezul nostru a fost să proiecteze, construiască și echipeze noua fabrică în același timp cu începerea producției.

După ce a câștigat acest pariu, etape succesive de extindere au făcut ca la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, uzina să aibă o suprafață totală de 387 de hectare.

Însă, Marius Berliet nu avea intenția să construiească doar o simplă uzină. Motivația eforturilor sale, după cum chiar el spunea, era dorința arzătoare de a-și realiza, în sfârșit, visul vieții sale, acela “de a crea un oraș industrial vast și înfloritor”.

Această viziune a dat naștere în 1917 orașului Berliet (Cité Berliet), legat strâns de funcționarea uzinei. Acest orășel autonom cuprindea locuințe, o școală, o creșă și o fermă.

Astăzi, sediul din Lyon reprezintă inima Renault Trucks și este o componentă cheie a facilităților industriale globale ale Grupului Volvo, din care Renault Trucks face parte începând cu 2001.

Adăpostește o forță de muncă de peste 4.000 de angajați, într-o fabrică cu o suprafață de 180 hectare, împărțită între municipalitățile Vénissieux și Saint-Priest. Fabrica găzduiește o uzină de asamblare motoare, una de asamblare punți și osii, o presă pentru metal și un centru logistic pentru piese de schimb.

VEZI ȘI: T High 520 “Real Steel” achiziționat de BG Transport

În plus, față de sediul central al Renault Trucks și al echipei manageriale globale, sediul din Lyon adăpostește numeroase activități terțe, inclusiv departamentul de cercetare cu 1.300 de angajați. Acesta este destinat în principal dezvoltării camioanelor de tonaj mediu și a motoarelor acestora, precum și a soluțiilor de transport pentru zone urbane.

Un studio de design se laudă cu o echipă de designeri internaționali cărora li se datorează designul noilor game de camioane Renault Trucks, lansate în 2013.

În anul centenarului, la sediul din Lyon s-au organizat o serie de evenimente, pentru a pune în lumină această organizaţie și oamenii săi.

Vizitele familiilor
Familiile angajaților sunt invitate să realizeze un tur al fabricii, pentru a vedea la lucru diferite meserii, inclusiv fabrica de motoare, presa, echipele logistice și forjele. Un autobuz Berliet din 1968, special restaurat pentru această ocazie, transportă vizitatorii dintr-o locația într-alta.

Expoziție foto
O expoziție de fotografii istorice și contemporane retrasează istoria fabricii și a clădirilor, de-a lungul deceniilor. Expoziția, care a fost organizată alternativ în cele trei restaurante, este instalată acum în holul de intrare de la Vénissieux.

Conferință „Femeile în Primul Război Mondial”
Monique Chapelle, vicepreședinte al Fundației Berliet, a susținut o conferință, în Amfiteatrul Paul Berliet, de la Saint-Priest, pe data de 4 octombrie 2016. Și-a ilustrat cuvintele cu documente, majoritatea împrumutate din arhivele Fundației Berliet, și a demonstrat puternica implicare a femeilor din regiunea Rhône-Alpes în eforturile de război, între 1914 și 1918.

Graffiti Impackt
Renault Trucks și-a împrumutat zidurile artistului lionez de graffiti Franck Asensi, cunoscut sub numele de „Impackt”. El a produs o operă de 450 mp care retrasează istoria de 100 de ani a instituției, pe o lungime de 80 m. Artistului i-au trebuit trei luni să realizeze această pictură.

Shuttle fără șofer (NAVYA): demonstrații la sediul din Saint-Priest
În fine, privind către viitorul fabricii și către transportul viitorului, organizaţia de la Lyon realizează, între 24 octombrie și 23 noiembrie, demonstrații cu NAVYA ARMA, despre care noi am scris aici – https://www.infotrucker.ro/design-ul-navya-arma-expansiunea-mobilitatii-inteligente/.

Este un vehicul în întregime electric, autonom, destinat transportului public. Acest shuttle inteligent, fără șofer, poate transporta 15 pasageri și călătorește la viteze de până la 45 km/h, în deplină siguranță.

Punctul culminant al sărbătorilor din acest an, a fost ceremonia aniversară, care a avut loc pe data de 10 noiembrie 2016. La eveniment au participat toți angajații facilităților din Lyon, alături de Martin Lundstedt, CEO al Grupului Volvo și de Bruno Blin, CEO al Renault Trucks.

Follow #infotrucker