Infrastructura

Ungaria: Unele autostrăzi nu sunt folosite nici la 10% din capacitate

Potrivit unei analize, multe autostrăzi și drumuri expres construite în ultimii ani în Ungaria nu sunt folosite mai deloc.

Conform unui articol publicat de G7.hu, între 2010 și 2020 s-au cheltuit aproape 1 miliard de euro, mulți din fonduri UE, pe construcția unor autostrăzi care sunt folosite în prezent la mai puțin de 10% din capacitate.

Ungaria: Unele autostrăzi nu sunt folosite nici la 10% din capacitate

Dacă se extinde nivelul la 20%, cheltuielile ajung la 2,4 miliarde de euro. Potrivit analizei, 700 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres sunt atât de puțin folosiți, încât investiția în infrastructură este inutilă sau măcar prematură.

Concluzia este surprinzătoare, deoarece aproximativ 80% din transporturile de marfă din Ungaria sunt făcute pe șosele. O proporție mult mai mare decât în anii 1990, când era preferată calea ferată.

VEZI ȘI: Scania a livrat primul camion electric în Ungaria

Nici pandemia de Covid nu poate fi cauza acestei nefolosiri a drumurilor, deoarece, potrivit statisticilor UE, aceasta a condus la o scădere a traficului rutier de doar 10%. Potrivit jurnaliștilor maghiari, motivul principal este strategia ambițioasă a guvernului de a conecta toate capitalele regionale cu drumuri de mare viteză, indiferent de profitabilitatea lor.

Potrivit statisticilor, Ungaria are în prezent 1.723 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres, mai mult decât țări mult mai mari, precum România și Polonia. Vecinii noștri au depășit la acest capitol chiar și țări mult mai potente financiar, precum Elveția, Danemarca și Norvegia.

Din aceeași categorie...

Back to top button