InfrastructuraȘtiri

Uniunea Europeană consolidează normele privind gestionarea infrastructurii rutiere

Uniunea Europeană dorește să reducă numărul deceselor și al vătămărilor grave cauzate de accidente rutiere, prin asigurarea unei mai bune proiectări și întrețineri a drumurilor, tunelurilor și podurilor.

În acest sens, Consiliul a adoptat pe 7 octombrie 2019 norme revizuite care stabilesc o abordare mai sistematică a unei infrastructuri rutiere mai sigure.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Reforma face parte din eforturile Uniunii în direcția îndeplinirii obiectivelor sale strategice de a reduce la jumătate, până în 2020, comparativ cu 2010, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere și de a se apropia de zero decese până în 2050.

Directiva revizuită va extinde domeniul de aplicare al normelor actuale pentru a include autostrăzile și alte drumuri principale din afara rețelei transeuropene de transport (TEN-T).

Statisticile indică faptul că acest lucru va contribui la sporirea considerabilă a siguranței infrastructurii rutiere în întreaga Uniune Europeană.

Domeniul de aplicare al normelor va include și drumurile situate în afara zonelor urbane, construite prin folosirea de fonduri din partea Uniunii.

VEZI ȘI: Șoferi de camion filipinezi angajați în condiții apropiate de sclavie în Europa

Statele membre vor trebui să efectueze o evaluare a siguranței rutiere la nivelul întregii rețele cel puțin o dată la cinci ani.

Prin evaluarea la nivelul întregii rețele se realizează o imagine de sinteză a întregii rețele rutiere vizate de această directivă, care este folosită pentru a evalua riscul de accidente.

Autoritățile vor utiliza rezultatele pentru a efectua inspecții de siguranță rutieră mai bine orientate sau pentru măsuri directe de remediere. Primele evaluări ale siguranței rutiere la nivelul întregii rețele trebuie furnizate cel târziu în 2024.

Va fi obligatoriu să se țină seama în mod sistematic de pietoni, cicliști și alți utilizatori vulnerabili ai drumurilor în procedurile de gestionare a siguranței rutiere.

În 2017, acești utilizatori ai drumurilor au reprezentat aproape jumătate din decesele cauzate de accidente rutiere în Uniunea Europeană.

Din aceeași categorie...

Back to top button