LegislatieȘtiri

Uniunea Europeana ia masuri impotriva Germaniei

Conform site-ului de presa german eurotransport.de, Comisia Europeana vrea sa initieze o procedura la Curtea Europeana de Justitie impotriva Germaniei privind incalcarea dreptului comunitar. Motivul il reprezinta aplicarea noii legi a salariului minim in sectorul transporturilor de catre Republica Federala Germania.

Incepand cu 1 ianuarie 2015, Germania a introdus ca obligatoriu salariu minim de 8.50 euro / ora pentru mai multe categorii de angajati printre care si cei din industria de transport si logistica. Legea se adreseaza atat agentilor economici de pe plan national cat si international, daca acestia fac cabotaj. Dupa un val de presiuni a mai multor asociatii europene de transportatori, legea a fost suspendata pentru cei care tranziteaza Germania.

Uniunea Europeana ia masuri impotriva Germaniei

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, primul pas in vedere solutionarii acestei probleme comunitare l-a reprezentat notificarea trimisa de Uniunea Europeana catre autoritatile germane.
Prin urmare, Comisia Eurpeana sprijina introducerea unui salariu minim in Germania, dar este de parere ca „punerea in aplicare a legii salariul minim pe economie tuturor companiilor de transport care ating teritoriul Germaniei, cunoscuta si sub numele de legea MiLog, este o restrictie disproportionata a libertatii de a presta servicii si a liberei circulatii a marfurilor.

Aceasta lege creeaza obstacole administrative nerezonabile impuse de statul german care impiedica buna functionare a pietei unice. Potrivit Comisiei Europene, exista masuri adecvate pentru a asigura protectia sociala a lucratorilor si pentru combaterea concurentei neloiale.

Astfel, Comisia Europeana acorda autoritatilor germane o perioada de doua luni pentru a raspunde la notificarea trimisa. Dupa aceasta data, Uniunea Europeana trebuie sa decida daca reclama Germania la Curtea Europeana de Justitie.

Din aceeași categorie...

Back to top button