Uniunea Europeană verifică amenzile drastice din Franța

Legislaţia neclară referitoare la pauza săptămânală de odihnă ridică multe semne de întrebare în sectorul transportului rutier.
Siim Kallas, fostul comisarul european responsabil pe sectorul de transport, vroia o liberalizare a pieţei şi, în special, ridicarea reguli cabotajului. Violeta Bulc, noul comisar pentru transporturi, a spus că este împotriva dumpingului social precum și a condiţiilor de muncă precare la care sunt supuși șoferii profesioniști, şi că va lua toate măsurile pentru a preîntâmpina aşa ceva.
30.000 Euro şi un an de închisoare
Comisia Europeană analizează dacă amenzile draconice din Franţa sunt conforme cu legislaţia europeană actuală. În cazul în care şoferul petrece mai mult de 45 de ore de odihnă în cabină pe săptămână, amenda este de până la 30.000 euro şi un an de închisoare pentru patronul companiei dacă se demonstrează că acesta a obligat șoferul să efectueze pauza în cabina camionului. Acest lucru a fost confirmat deja de Kallas la sfârşitul lunii octombrie. Amendă şi condamnarea la un an de închisoare ar fi suportate de managerul companie şi nu de către şofer. Autorităţile franceze nu au voie să facă discriminări în ceea ce priveşte această legislaţie. Comisarul a făcut câteva clarificări în urma solicitărilor venite de la Miniştrii Transporturilor din diverse ţări ale Uniunii Europene.
Atacurile asupra şoferilor de camion s-au înmulţit.
De la intrarea in vigoare a legii privind interzicerea efectuarii pauzei săptămânale normale în cabina camionului în Franţa şi Belgia, atacurile asupra şoferilor de camion s-au înmulţit. Kallas a confirmat că obiectivele Comisiei sunt de a creşte siguranţa şi condiţiile de muncă pentru şoferi şi că se lucrează în colaborare strânsă cu sindicatele naționale. Ideea acestei legi este ca şoferul nu poate fi obligat de angajator să-şi petreacă perioada de odihnă în camion.
Legislaţia diferită înseamnă un dezavantaj pentru transportatori
Legislaţia diferită din fiecare ţară membră a Uniunii Europene înseamnă o problemă suplimentară în momentul unui eventual control şi şoferul trebuie să ţină cont de reglementările din fiecare ţară pe care o tranzitează. Comisia de transporturi din Parlamentul European lucrează în prezent la un sistem legislativ care să fie adoptat de toate ţările pentru a nu mai exista niciun fel de dezavantaj pentru transportatori sau pentru şoferii de camion.