UNTRR a sesizat EIOPA cu privire la situația polițelor RCA

Având în vedere că nu a fost luată nicio măsură, în urma discuțiilor purtate timp de două luni între UNTRR și factorii decidenți în sectorul asigurărilor, în care s-au indentificat măsuri posibile de reducere a riscurilor și implicit a costurilor asigurărilor RCA/Carte Verde, cu aplicare pe termen scurt, mediu și lung, o dată cu piața polițelor RCA din România a fost condamnată la colaps și piața transporturilor rutiere.
Mereu în România autoritățile sunt surprinse de cele mai evidente situații, pentru că nu aud niciodatã nimic din ceea ce li se spune și pentru că niciodată nu acționează proactiv, ci mereu acționează reactiv, după ce dezastrul s-a întâmplat și costurile reparațiilor sunt infinit mai mari. UNTRR a informat EIOPA (Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale) despre situația critică a sistemului de asigurări RCA din România, solicitând acesteia soluții pentru depășirea acestei situații critice fără a intra în colaps.
Transportatorii români, prin vocea UNTRR, atrag atenția EIOPA (Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale) de situația alarmantă din sectorul asigurărilor RCA, ca urmare a creșterii exagerate și nejustificate a polițelor RCA pentru companiile de transport, ceea ce duce la o creștere semnificativă a costurilor de transport, afectând competitivitatea acestora în comparație cu companiile de transport din alte țări europene.
Având în vedere contribuția industriei transportului rutier la PIB-ul național, prin serviciile de export în mod particular, transportatorii rutieri au avertizat Guvernul României că întreaga economie va fi afectată prin pierderea competitivității acestei industrii.
Impactul creșterii asigurărilor RCA în România
În carul scrisorii adresate EIOPA (Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale), UNTRR a descris în amănunt impactul negativ asupra industriei de transport din România.
VEZI ȘI: UNTRR a sesiza EIOPA și cu privire la criza RCA
În ultimii ani, prețul asigurărilor RCA a fost crescut cu mai mult de 100% pe an pentru vehiculele comerciale de peste 3.5 tone. Această creștere și perspectiva de creștere continuă este nejustificată în comparație cu nivelul de despăgubire a asigurărilor RCA care este de 25%. Dacă în 2013, cotația pentru polița RCA era sub 1.000 euro per vehicul de transport marfă sau pasageri, iar cotațiile excepționale erau undeva la 3.000 euro per vehicul, la începutul lui 2015, cotația pentru polița RCA depășea 3.000 euro per vehicul ca la finalul acestui an această cotație să depășească cu mult această sumă.
UNTRR menționează în adresa făcută către EIOPA (Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale) că în prezent sunt afectate de acerastă criză RCA aproximativ 135.000 de vehicule de transport marfă de peste 3.5 tone respectiv 35.000 de autocare și autobuze cu capacitate mai mare de 8+1 locuri. De asemenea, este afectat și un număr de peste 400.000 de lucrători din industria de transport rutier din România.
VEZI ȘI: Asigurarea RCA riscă să devină un mecanism subtil de șantaj
În ultimii ani, pentru aceste vehicule, polița RCA a crescut în medie cu 2.000 euro per vehicul, ceea ce înseamnă aproximativ 340 milioane euro colectate în plus pe asigurare de la aceste companii de transport.
Măsuri urgente cerute Guvernului României
Având în vedere situația excepțională, UNTRR a cerut Guvernului României să întreprindă măsuri excepționale precum stabilirea unor cotații fixe pentru asigurările RCA la un maxim de 5.000 RON pentru camioane și autocare, sistem similar ca în alte state unde riscul a devenit imposibil de asigurat pe piața liberă. UNTRR cere stabilirea nivelului asigurărilor RCA prin lege, întocmai ca la sistemul asigurărilor locuințelor conform Legii 260/2008.
În acest sens, UNTRR așteaptă un răspuns din partea autorității, mai ales că președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a fost ales membru al consiliului de conducere EIOPA în 2 decembrie 2015. Este foarte important ce trebuie făcut pe termen scurt, dar și pentru viitor în vederea evitării repetării situației de criză.
Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU.
Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube