ȘtiriTop News

UNTRR cere exceptarea clară a șoferilor profesioniști de la carantină

UNTRR solicită Guvernului, MAI, MTI și DSU modificarea Hotărârii CNSU nr. 77 din 30.09.2021 prin exceptarea clară a șoferilor profesioniști de la măsurile de carantină, inclusiv a celor care se deplasează cu autoturisme în interes de serviciu.

Mai exact, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită reintroducerea prevederilor articolului 4, literele b și c, din Hotărârea CNSU nr. 28 din 14 mai 2021. Acestea au fost îndepărtate de la 1 iulie, conducând la perturbarea activității industriei de transport rutier.

UNTRR cere exceptarea clară a șoferilor profesioniști de la carantină

Având în vedere că șoferii de camioane își efectuează activitatea și odihna în cabină și sunt mai izolați decât orice altă categorie socială, UNTRR solicită reintroducerea în Hotărârea CNSU nr. 77 din 30.09.2021 a excepțiilor de la măsura carantinei pentru:

  • conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone precum și conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului
  • conducătorii auto, care se deplasează în interesul desfășurării profesiei din statul de rezidență al acestora într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în statul de rezidență, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu.

”Șoferii profesioniști sunt exceptați în toate țările UE și non-UE de la măsurile de carantinare, având în vedere că stau singuri în cabină peste 90% din timp. Aceștia au fost în prima linie de la începutul pandemiei, livrând alimentele și medicamentele necesare pentru populație”, se arată în comunicatul UNTRR.

VEZI ȘI: UNTRR cere o amnistie pentru diurnă compatibilă și cu Directiva Detașării

Asociația dă ca exemplu cazul Germaniei, după ce România a intrat în lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat (zone de risc, cu incidență ridicată). ”Cetățenii români au obligația de a se înregistra online și vor intra în autoizolare dacă nu pot prezenta dovada testării, vaccinării sau vindecării de virusul SARS-CoV-2. Cu toate acestea, transportatorii rutieri sunt exceptați de la obligațiile de înregistrare a intrării și de autoizolare”, mai spun reprezentanții transportatorilot.

Potrivit UNTRR, Hotărârea CNSU nr. 77 din 30 septembrie 2021 introduce o prevedere destul de neclară – ”conducătorii auto se exceptează de la măsura carantinei dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară, iar deplasarea se realizează doar în scop profesional” – ceea ce ar putea duce la o aplicare eronată și neuniformă a legislației din partea autorităților de control de la frontiere.

Din aceeași categorie...

Back to top button