Patronate și sindicateȘtiri

UNTRR: CNADNR limitează libertatea comerțului

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România doreşte să limiteze posibilitatea distribuitorilor de roviniete de a încasa contravaloarea acesteia prin intermediul terminalelor automate de procesare a plăţilor neasistate, susține UNTRR într-un comunicat trimis presei duminică.

Asociația declară că prin aceste măsuri, CNADNR dorește limitarea modalităţilor de plată a rovinietelor, încalcă dreptul utilizatorilor de a alege metode de plată disponibile, intervenind cu practici neconcurenţiale în zona distribuirii de roviniete, în vederea creării unui avantaj anumitor distribuitori.

Este cunoscut că aceste servicii includ plăţi numerar, portofel electronic, vouchere preplătite, carduri debit, carduri credit, chiar cecuri electronice, sau plăţi bancare prin direct debit, transfer sau transfer instant (în timp real) bazate pe online banking.

UNTRR: CNADNR limitează libertatea comerțului

Având în vedere că CNADNR nu este autoritate de reglementare pentru modalităţi de plată pe teritoriul României, orice reglementare în acest sens nu poate veni decât printr-un cadru legal elaborat de o autoritate care are conform legii drept de reglementare în acest domeniu, aprobat şi publicat conform tehnicii legislative existente.

Nu am identificat nicio limitare legală la nivel european de utilizarea terminalelor automate de procesare plăţi numerar sau electronice neasistate.

UNTRR a solicitat Băncii Naționale a României și Ministerului Finanțelor să facă precizările necesare din care să rezulte dacă CNADNR are vreun temei legal pentru promovarea anumitor sisteme de plată şi pentru limitarea altora. Consiliul Concurenței de asemenea este sesizat despre aspectele prin care CNADNR introduce măsuri necuncorențiale în vederea favorizării unor distribuitori de roviniete.

Tehnologiile moderne şi nevoia de eficientizare au impus terminalele automate de procesare a plăţilor numerar sau electronic neasistate atât în cadrul băncilor, cât şi în alte domenii. Pentru 2025, Mercedes-Benz a anunţat camionul autonom, Google mai de curând maşina fără şofer, iar CNADNR protejează sistemele învechite, mai precizează UNTRR în comunicatul său.

Asociația solicităm Ministrului Transporturilor, noului director general al CNADNR, să nu permită aplicarea acestor măsuri care distorsionează concurența.

Atât timp cât scopul declarat al CNADNR este acela de a facilita accesul utilizatorilor la infrastructura rutieră și la metode de plată cât mai facil, introducerea limitării de încasare în terminale automate neasistate demonstrează exact opusul. Prin acceptarea aplicării acestor măsuri se acceptă prejudicierea unor distribuitori de roviniete și a unor procesatori de plăți, se favorizează anumiți distribuitori de roviniete și anumiți procesatori de plăți, se încalcă libertatea de alegere a cetățenilor României și prevederi ale Constituției României.

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

Din aceeași categorie...

Back to top button