UNTRR îi cer lui Iohannis să discute cu Hollande anularea Legii Macron

UNTRR îi cer lui Iohannis să discute cu Hollande anularea Legii Macron

UNTRR solicită președintelui Klaus Iohannis să includă pe agenda întâlnirii cu François Hollande, și problematica Legii Macron, ce se aplică firmelor de transport care efectuează operațiuni de transport internațional de marfă și persoane către sau dinspre Franța sau operațiuni de cabotaj pe teritoriul Franței.

UNTRR consideră că prin aplicarea, de către Franța, a unui salariu minim în transporturi se încalcă suveranitatea unui stat membru UE față de alt stat membru și solicită autorităților române să intervină pentru suspendarea aplicării Legii Macron.

UNTRR atrage atenția că măsurile protecționiste în transporturile rutiere adoptate de țări precum Franța sau Germania urmăresc majorarea costurilor de operare ale transportatorilor români pentru a le reduce competitivitatea și în final a-i elimina de pe piață și nu creșterea bunăstării pentru șoferii profesioniști.

UNTRR îi cer lui Iohannis să discute cu Hollande anularea Legii Macron

Pentru o bună informare a opiniei publice, dorim să atragem atenția că demersurile UNTRR și ale industriei europene a transporturilor rutiere nu sunt împotriva reglementărilor europene pe care România și transportatorii români/estici le respectă, ci sunt împotriva interpretărilor naționale protecționiste ale reglementărilor europene, precum legea salariului minim din Germania (MiLoG) sau Franța (Macron).

Industria transporturilor rutiere din România solicită sprijinul președintelui Klaus Iohannis în a cere Președintelui Franței măsuri urgente pentru anularea aplicării regulilor Legii Macron în domeniul transporturilor rutiere. Această legislație protecționistă este inadecvată, nedreaptă, limitează libertățile europene și ne va aduce tuturor numai consecințe negative.

Radu Dinescu, Secretar General UNTRR

Tocmai pentru că aceste legi încalcă reglementările europene, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva Germaniei și a luat luna aceasta măsuri legale împotriva Franței. Din cauza pericolului că aceste măsuri naționale vor conduce la o fragmentare a pieței UE, miniștrii transporturilor din 11 State Membre, printre care și România, au adresat o scrisoare comună CE.

VEZI ȘI: Transportatorii cer Guvernului să înghețe tarifele RCA prin OUG

Legea Macron a intrat în vigoare la data de 1 iulie 2016, iar pentru nerespectarea acesteia sunt prevăzute o amendă de categoria a VI-a pentru absența dovezii la bordul vehiculului sau pentru neconformitatea acesteia (maximum 750 euro) și o amendă de categoria a III-a pentru absența la bordul vehiculului a contractului de muncă al salariatului și, în funcție de caz, a convenției de punere la dispoziție a salariatului (maximum 450 euro).

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Follow #infotrucker