Știri

UNTRR solicită clarificări privind modul de operare a sistemului BIREG

UNTRR solicită Comisiei Europene și Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) să intervină pe lângă autoritățile maghiare pentru a clarifica modul de operare a sistemului BIREG.

Începând cu 1 ianuarie 2021, Ungaria a introdus prin decret guvernamental obligația tuturor operatorilor de transport marfă, care efectuează servicii către, din, prin și în Ungaria, să înregistreze atât compania, cât și operațiunile de transport, în sistemul bireg.hu, pus la dispoziție de Ministerul Inovării și Tehnologiei din Ungaria.

UNTRR solicită clarificări privind modul de operare a sistemului BIREG

Înregistrarea este obligatorie pentru următoarele operațiuni: servicii de transport marfă cu vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 t, operațiuni de transport în cont propriu cu vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t și operațiuni de cabotaj pe teritoriul Ungariei.

În pofida ultimelor modificări anunțate de autoritățile maghiare, privind înregistrarea în sistemul BIREG, care vor intra în vigoare la 4 februarie 2021, există o perioadă între 01.02.2021 și 04.02.2021 în care se va aplica Decretul Guvernului nr. 722/2020. (XII. 31.), ceea ce înseamnă că toate operațiunile de transport rutier, inclusiv tranzitul, trebuie să se înregistreze în sistemul BIREG, în caz contrar, autoritățile de control ungare vor aplica sancțiuni transportatorilor care nu sunt înregistrați în sistemul BIREG.

Uniunea transportatorilor români atenționează că măsura de înregistrare a transportatorilor rutieri în sistemul BIREG crește nejustificat povara administrativă pentru transportatorii rutieri, afectând libera circulație a mărfurilor în Uniunea Europeană și nu există vreun precedent similar într-un alt stat membru.

De asemenea, UNTRR consideră că Ungaria nu ar trebui să aplice sancțiuni transportatorilor rutieri, având în vedere vidul informațional și a faptului că platforma nu funcționa la data anunțării intrării în vigoare (1 ianuarie 2021), aceasta fiind active cu doar câteva zile înainte de momentul la care se vor aplica amenzi.

VEZI ȘI: Comisia Europeană nu recomandă carantina pentru lucrătorii din transportul de mărfuri

Începând cu 1 februarie 2021, autoritățile maghiare au anunțat că vor începe verificările privind exactitatea datelor introduse în sistemul BIREG, iar în cazul în care lipsește vreo informație referitoare la înregistrare, autoritatea de control va completa informația lipsă și va aplica o amendă contravenientului.

Valoarea amenzii este aceeași cu amenda pentru transportul fără licență de transport și contravenția pentru utilizarea unei licențe de transport necorespunzătoare – 800.000 HUF (2.238 Euro).

În acest context, UNTRR solicităm intervenția urgentă a Comisiei Europene și a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România pe lângă autoritățile maghiare pentru clarificarea modului de operare a sistemului BIREG și a cerințelor pentru transportatorii rutieri români, precum și pentru extinderea datei de la care se vor aplica sancțiuni – minimum 1 lună după ce platforma va fi real funcțională.

Din aceeași categorie...

Back to top button