Patronate și sindicateTop News

UNTRR solicită Guvernului clarificarea urgentă a situației impozitării diurnei

UNTRR solicită Guvernului clarificarea urgentă a situației impozitării diurnei plătite șoferilor profesioniști români, care operează transport rutier internațional, având în vedere incertitudinea majoră creată în sectorul transporturilor rutiere de controalele recente ANAF, care au vizat reîncadrarea diurnei ca venit salarial și plata impozitelor și contribuțiilor aferente retroactiv pe 5 ani.

Potrivit UNTRR, această interpretare retroactivă a legislației aplicabile de către organismele de control din România afectează grav supraviețuirea sectorului românesc de transport rutier internațional, amenințând să conducă la falimentul imediat al firmelor de transport, în condițiile în care sunt situații în care deciziile de impunere sunt în cuantum cel puțin egal cu cifra de afaceri anuală a companiei.

UNTRR solicită Guvernului clarificarea urgentă a situației impozitării diurnei

UNTRR atenționează că orice creștere unilaterală a costurilor în domeniul transporturilor rutiere de către România în urma acestei noi abordări/interpretări a ANAF, amenință cu extincția acest sector important al economiei românești. ”Operatorii de transport rutier sunt puși într-o situație disperată, iar protestele sunt inevitabile, întrucât firmele ajung să nu mai aibă nimic de pierdut. Prin proteste se trage încă un semnal de alarmă în speranța clarificării favorabile”, se arată în mesajul UNTRR.

VEZI ȘI: Acord provizoriu privind noile reguli de taxare rutieră din UE

ANAF a transmis la finalul săptămânii trecute un răspuns la situația semnalată de UNTRR cu privire la diurnă, însă acesta nu ține cont de specificul activității de transport rutier și nici nu răspunde la problemele actuale, precum lipsa de predictibilitate. Deși în răspunsul ANAF se confirmă faptul că diurna, respectiv indemnizația de delegare/detașare, are același tratament fiscal, fiind neimpozabilă în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna în România, ANAF nu clarifică practica sa recentă de control aplicată transportatorilor rutieri prin care a decis impozitarea retroactivă a diurnei.

”În acest moment de răscruce pentru industria românească de transport rutier internațional, UNTRR solicită sprijinul Guvernului României pentru fundamentarea corectă a deciziilor și clarificarea situației impozitării transportatorilor rutieri printr-o abordare care să crească competitivitatea acestui sector esențial al economiei românești și nu să îi amenințe supraviețuirea”, se mai arată în comunicatul UNTRR.

Din aceeași categorie...

Back to top button