UNTRR solicită prioritizarea vaccinării anti COVID-19 a șoferilor de camion

UNTRR solicită prioritizarea vaccinării anti COVID-19 a șoferilor de camion
UNTRR solicită autorităților române includerea șoferilor de camion în cadrul celei de-a doua etape a vaccinării anti COVID-19.

UNTRR solicită autorităților române competente prioritizarea vaccinării anti COVID-19 a personalului din transporturi, inclusiv a șoferilor de camion, în condițiile în care industria de transport rutier este una extrem de importanță sistemică pentru economia României, asigurând continuitatea fluxului de mărfuri și pasageri.

UNTRR solicită prioritizarea vaccinării anti COVID-19 a șoferilor de camion

Încă de la începutul pandemiei COVID-19, Comisia Europeană a comunicat că statele membre trebuie să ia măsuri pentru a asigura libera circulație în UE a tuturor lucrătorilor implicați în transportul internațional.

Majoritatea statelor UE și non-UE consideră că șoferii profesioniști fac parte din categoria lucrătorilor esențiali și le permit libera circulație, fără măsuri de constrângere a activității acestora, precum măsuri de carantinare sau teste COVID-19.

În acest sens, UNTRR solicită includerea lucrătorilor din transporturile rutiere de mărfuri și persoane în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare, întrucât această grupă profesională desfășoară activități într-un domeniu cheie și esențial.

Evidența șoferilor profesioniști de vehicule comerciale de mărfuri și persoane este ținută la Autoritatea Rutieră Română (ARR), care eliberează atestatele de conducător auto, cartelele tahograf și are înregistrări cu șoferii angajați la fiecare firmă de transport rutier din România.

VEZI ȘI: Pilotul de motociclism Can Öncü implicat într-un accident de camion în Turcia

Totodată, UNTRR solicită autorităților române să realizeze demersuri pe lângă Comisia Europeană de a elimina necesitatea testului COVID-19 în țările unde este cerut pentru șoferii profesioniști, indiferent dacă deplasarea se face cu vehiculele comerciale sau atunci când călătoresc ca pasageri în interes de serviciu (cu autoturisme/microbuze/avioane către camioanele/autocarele pe care lucrează), în baza dovezii de vaccinare.

Follow #infotrucker