UNTRR solicită urgentarea investițiilor în infrastructura rutieră

Transportatorii solicit urgentarea investițiilor în infrastructura rutieră, deoarece aceasta este la baza dezvoltării economice durabile.
Infrastructura rutieră subdezvoltată și timpii mari de așteptare la frontier sunt principalele impedimente în desfășurarea transporturilor rutiere eficiente, spune UNTRR.
În pachetul măsurilor pentru atenuarea impactului crizei COVID-19 asupra economiei și relansarea activităților industriei de transport rutier, alături de alte măsuri importante, cea mai mare asociație patronală a transportatorilor rutieri solicită soluționarea problemelor acute ce afectează activitatea de transport rutier, respectiv eliminarea timpilor de așteptare în frontiere și urgentarea investițiilor în infrastructura rutieră.
În present, rețeau de autostrăzi din România are o lungime de 850 km, fiind pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la numărul de kilometri construiți.
Ca idee, construcția autostrăzii A1, parte a Coridorului IV Pan-European de transport, care leagă Marea Neagră de Europa de Vest, a fost demarată în 1967, iar după 53 de ani acesta este gata în proporție de 77%, lipsindu-i cel mai important și cerut segment, Pitești – Sibiu.
O infrastructură rutieră dezvoltată conduce la creșterea mobilității, a transportului de bunuri și persoane eficient, sigur, și cu emisii poluante reduse, determinând atragerea investițiilor și implicit creșterea economică durabilă.
Autostrăzile sunt o necesitate economică vitală pentru România, iar criza provocată de COVID-19 nu trebuie să împiedice recuperarea decalajelor legate de infrastructură comparativ cu restul țărilor europene, ci dimpotrivă va trebui să determine accelerarea investițiilor, ca prioritate economică zero, spune UNTRR.
VEZI ȘI: Soluția digitală care ajută companiile să respecte protocoalele de distanțare socială
Dacă pentru angajarea și finalizarea lucrărilor de infrastructură România nu poate învinge timpul pierdut în ultimii 30 de ani, fiind necesar un uriaș efort financiar și material susținut, în schimb ar putea ameliora substanțial condițiile de desfășurare a transportului rutier prin diminuarea, până la eliminare, a timpilor mari de așteptare a camioanelor și autocarelor la trecerea frontierelor.
UNTRR spune că acest lucru s-ar putea realiza prin demersuri diplomatice și organizaționale eficiente realizabile într-un orizont de timp scurt, odată cu ridicarea restricțiilor de circulație generate de criza sanitară. Criza provocată de noul coronavirus a generat timpi uriași de așteptare la frontiere, cauzati de controalele excesive.
Potrivit orientărilor Comisiei Europene privind restabilirea progresivă a serviciilor de transport și de conectivitate, transportul de marfă ar trebui să fie în continuare protejat pentru a asigura funcționarea lanțurilor de aprovizionare. Controlul la trecerea frontierelor, care în prezent ar trebui să dureze maximum 15 minute, va trebui relaxat pentru ca în final tranzitul pentru toate vehiculele de transport marfă să fluidizat cel putin la nivelul anterior crizei.
Totodata, Comisia mai recomandă ca în timpul tranziției și în urma recomandărilor autorităților de sănătate publică, controalele de sănătate la frontiere să fie reduse treptat, iar măsurile de carantină aplicate indiferent de simptomele afișate sau de rezultatele testelor trebuie ridicate.
Astfel, UNTRR solicită autorităților responsabile implicarea în facilitarea operării transporturilor rutiere de marfă pe teritoriul României și eliminarea restricționării circulației camioanelor numai pe culoarele de tranzit pentru transportul rutier atât în România, cât și în coordonare cu țările vecine.
Dacă România ar fi fost în spațiul Schengen, o parte dintre problemele întâmpinate în prezent de transportatorii români, în special la frontierele de Vest, ar fi fost semnificativ mai puține, iar timpii de așteptare reduși, mai spune UNTRR. În acest sens, asociația solicită intensificarea acțiunilor pentru integrarea României în spațiul Schengen cât mai curând posibil.