Utilizezi telefonul mobil în timp ce conduci în Marea Britanie?

Utilizezi telefonul mobil în timp ce conduci în Marea Britanie?

Mulți șoferii de camion europeni, inclusiv români, care ajung în Marea Britanie, nu știu că utilizarea telefonului sau a altor echipamente similare în timp ce se află la volan, le-ar putea aduce necazuri.

Conform Codului Rutier din Marea Britanie, utilizarea telefonului sau a altor echipamente similare, inclusiv a GPS-ului portabil, în timp ce vă aflați la volan este strict interzisă.

Pentru a le putea utiliza atunci când conduceți, acestea trebuie să poată fi accesate cu ajutorul unor sisteme care să vă permită să aveți tot timpul mâinile libere, precum: căști bluetooth, comandă vocală, suport de bord, suport pentru parbriz sau navigație preinstalată.

De asemenea, echipamentul nu trebuie să vă incomodeze să vizualizați drumul sau traficul.

Întotdeauna trebuie să păstrați controlul deplin al vehiculului pe care-l conduceți, astfel că, poliția te poate opri atunci când consideră că ești distras și poți fi urmărit penal.

Legea este valabilă și în cazul în care sunteți opriți la semafor, într-o coloană în trafic sau supravegheați un șofer începător.

Și, totuși, când puteți utiliza telefonul sau navigația portabilă?
Puteți utiliza telefonul în vehicul dacă oricare dintre situațiile următoare se aplică: sunteți parcat în siguranță (atenție! parcat, nu staționat sau oprit), respectiv trebuie să apelați serviciul 112 în cazul unei urgențe și nu este sigur sau este imposibil de oprit.

Amenzile și sancțuni drastice
În cazul în care sunteți surprinși cu telefonul mobil în mână, aveți toate șansele să primiți 6 puncte de penalizare și o amendă de 200 de lire sterline.

Celor care au o vechime mai mică de de 2 ani li se suspendă dreptul de a mai conduce.

VEZI Și: Decizia de limitare a camioanelor prin pasul Brenner amânată pentru mai 2018

De asemenea, poți primi 3 puncte de penalizare dacă telefonul sau navigația portabilă te incomodează să vizualizezi drumul sau nu-ți permite un control adecvat al vehiculului.

Poți ajunge în fața instanței în cazul în care ai fost condamnat pentru o infracțiune rutieră sau ai primit 12 sau mai multe puncte de penalizare în termen de 3 ani, respectiv în cazul în care primești o amendă maximă de 2.500 de lire sterline.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.