Valabilitatea CPC pentru transportul ADR a fost prelungită până la 1 decembrie 2020

Valabilitatea CPC pentru transportul ADR a fost prelungită până la 1 decembrie 2020
România a aderat la Acord Multilateral M324 care prelungește valabilitatea certificatele de pregătire profesională (CPC) pentru transportul ADR.

În contextul actual generat de criza COVID-19, transportul ADR joacă un rol vital în livrarea substanțelor biocide, a medicamentelor și a altor substanțe sau mărfuri care intră sub incidența acordului de transport a mărfurilor periculoase.

Valabilitatea CPC pentru transportul ADR a fost prelungită până la 1 decembrie 2020

Astfel, ministrul transporturilor a semnat Acord Multilateral M324 cu privire la certificatele de pregătire profesională ale șoferilor și consilierilor de siguranță pentru transportul de mărfuri periculoase (ADR).

Prin derogare de la dispozițiile primului paragraf de la 8.2.2.8.2 din acordul ADR, toate certificatele de pregătire profesională ale conducătorilor auto a căror valabilitate expiră între 1 martie 2020 și 1 noiembrie 2020 rămân valabile până la 30 noiembrie 2020.

Aceste certificate se reînnoiesc pentru 5 ani dacă conducătorul auto face dovada participării la cursul de pregătire în conformitate cu 8.2.2.5 din ADR și a promovat examenul în conformitate cu 8.2.2.7 din ADR înainte de 1 decembrie 2020. Noua perioadă de valabilitate începe de la data inițială de expirare a certificatului care trebuie reînnoit.

Prin derogare de la dispozițiile de la 1.8.3.16.1 din ADR, toate certificatele de pregătire profesională a consilierilor de siguranță pentru transportul de mărfuri periculoase a căror valabilitate expiră între 1 martie 2020 și 1 noiembrie 2020 rămân valabile până la 30 noiembrie 2020. Valabilitatea acestor certificate se prelungește de la data de expirare inițială, cu 5 ani, dacă deținătorii lor au promovat examenul în conformitate cu 1.8.3.16.2 din ADR înainte de 1 decembrie 2020.

VEZI ȘI: MTIC a prelungit valabilitatea tuturor documentelor eliberate de ARR

Prezentul acord este valabil până la 1 decembrie 2020 pentru transportul pe teritoriile părților contractante ADR semnatare ale acestui acord.

Până la data semnării de către România, acordul a mai fost semnat și aplicat de: Luxembourg, Germania, Austria, Norvegia, Franța, Irlanda, San Marino, Olanda, Cehia, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Spania, Slovacia, Belgia, Italia, Letonia, Ungaria și Bulgaria.

Lista actualizată a statelor semnatare este disponibilă aici: http://www.unece.org/trans/danger/multi/multi.html

În situația în care certificatul ADR al conducătorului auto se încadrează în derogarea de la dispozițiile primului paragraf de la 8.2.2.8.2 din Acordul ADR, ARR recomandă păstrarea unei copii a Acordului Multilateral M324 la bordul vehiculului pentru a fi prezentată în cadrul controalelor.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.