CamioaneFeatures

Vario Alkoven 1200: de la interior la “dreamterior”

Atunci când vrei să epatezi pe segmentul ăsta, al vehiculelor comerciale grele, îți cumperi cel mai scump model de camion de pe piață, îi tragi o pictură de toată frumusețea și problema este ca și rezolvată.

Cel puțin asta credeam noi până în momentul în care nemții de la VARIOmobil ne-au lovit cu opulența și luxul în cap. În mod obișnuit, le vedeți în fiecare zi pe drumuri sau chiar lucrați pe ele. Conform ideii care stă la baza dezvoltării acestora, camioanele sunt vehicule comerciale destinate exclusiv transportul de mărfuri pe distanțe scurte sau lungi într-un mod eficient și economic.

Și totuși! Există modele precum Mercedes-Benz  sau MAN care au și altă destinație, hai să-i spunem, una specială. Nu, nu sunt singurele modele de camion care sunt folosite pentru a dezvolta adevărate case pe roți, însă sunt printre puținele care redefinesc luxul după ce ajung pe mâna celor de la VARIOmobil.

Vario Alkoven 1200: de la interior la “dreamterior”

Producătorul german de vehicule recreaționale, folosește platforma mai multor modele de camioane pentru a produce o alternativă pentru acei oameni, sufiecient de bogați care consideră turismul super-all-inclusive vulgar şi de prost gust.

O parte dintre ei preferă independenţa absolută faţă de orice program turistic şi nici nu se simt jenaţi dacă îşi spală ceaşca de cafea ori îşi strâng patul singuri. Opţiunea lor principală sunt autorulotele, care pot fi configurate după dorinţa şi bugetul fiecăruia.

Autorulotele VARIOmobil sunt fabricate pe şasiuri nemţeşti de camioane, autobuze sau dube Mercedes, MAN şi VW, de la 5 m la 12 m lungime. Cea mai mare locuinţă din oferta sa (ne este greu să spunem autorulotă) VARIO Alkoven 1200 este construită pe şasiu de MAN TGS de 440 CP sau Mercedes-Benz Actros de 430 CP, ambele modele având trei axe cu suspensie pneumatică, respectiv sarcina maximă de 25 tone.

Cu o lungime totală de 12 m şi o lăţime de 2.55 m la care se adaugă extensiile laterale, se ajunge la o suprafaţă utilă construită de aproape 35 mp, pe trei etaje. La subsol este garajul suficient de mare pentru un Mini sau un Porsche 911.

VEZI ȘI: Ediția specială MAN PerformanceLine lansată în cadrul #IAA2016

Tot în “pivniţele”sale sunt montate rezervoare cu o capacitate totală de circa 1.500 l pentru apa potabilă, de spălat şi binenţeles folosită, cam tot atât de mari pot fi rezervoarele de motorină. Compartimente pentru pompe, pentru generatorul de curent şi sistemele de încălzire plus diverse magazii sunt de asemenea sub podea.

La parter, sunt camerele obişnuite oricărui apartament: baie, WC, bucătărie, sufragerie şi un dormitor matrimonial, peste tot fiind dulapuri bine mascate, care folosesc eficient spaţiul interior. La mansardă, amplasată deasupra cabinei camionului, mai există un dormitor. Nu ne-au fost explicate toate detaliile constructive, dar este evident că respectivele cabine originale nu se mai basculează – toată întreţinerea motorului fiind modificată.

Şi mai sus, la 3.9 m înălţime, se află terasa lungă cât tot vehiculul – care ar putea fi considerată curtea casei ori punct de belvedere. Una peste alta, judecând în termeni imobiliari se poate ajunge la 100 mp.

Mobilată complet, până la nivel de tacâmuri, locuinţa aceasta costă puţin peste 600.000 euro, la care mai adăugaţi dacă vreţi o sumedenie de accesorii şi dotări. Desigur, nici autoturismul din garaj nu este cuprins în acest preţ. Ne punem repede întrebarea ce a fost băgat de jumătate de milion euro în vehiculul acesta. Despre siguranţa şi confortul garantate de şasiul german nu are rost să mai pomenim, dar despre lux măcar două exemple care cu greu se pot regăsi în apartamentele luxoase: pardoseală încălzită din granit şi mobilă din lemn de stejar masiv bătrân de 250 ani.

Nu degeaba versiunea VARIO Perfect 1200 Platinum a fost lansată în premieră cu ceva timp în urmă în cadrul Millionaire Fair în Munchen.

O autorulotă de acest gabarit reprezintă mai mult decât un mijloc de a petrece o vacanţă pur şi simplu diferit. Ea poate fi considerată un fel de declaraţie de independenţă, atât timp cât nu depinzi de nimeni. Singurele griji pe care trebuie să le aibă locatarii sunt cele legate de plinurile de apă/motorină şi golirea rezervorului de apă uzată. Da, ar mai fi şi aceea de a găsi un loc de parcare pe măsură. Parcările de camioane sunt o alternativă doar dacă în autorulotă locuieşte familia unui şofer plecat cu lunile de acasă – cazul acesta este însă puţin probabil.

În urmă cu 30 de ani lua fiinţă compania VARIOmobil. Proprietarul său îşi exersase în prealabil îndemânarea construind o autorulotă pentru propria familie. Dacă ne aducem aminte, la vremea aceea, Automecanica Mediaş carosa deja de mulţi ani camioane Roman, Dac şi SR cu suprastructuri pentru transportul muncitorilor şi autoateliere.

Dacă ar fi continuat şi s-ar fi orientat spre producţia de autorulote pentru nemţi şi nu autogunoiere pentru noi uite ce departe ar fi putut ajunge departe!

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button