VDO a lansat unitatea OBU ce permite plata taxei de drum în Belgia

După cum v-am informat deja, la 1 aprilie 2016, Belgia va lansat sistemul de taxare per kilometru (Kilometer Charging System) pentru vehiculele comerciale de transport marfă cu o greutate brută combinată de peste 3.5 tone.
Începând cu această dată, toate vehiculele comerciale de transport marfă de peste 3.5 tone, atât cele naționale cât și cele înmatriculate în alte țări, trebuie să fie echipate cu unitate OBU (On Board Unit), ce permite taxarea automată. Construit ca și componentă integrantă a vehiculului, unitatea OBU oferită de Satellic, oferă multe beneficii, inclusiv economii de timp, mai mult confort, siguranță și prevenirea amenzilor pentru neplata taxei de drum. Operatorii de flote pot avea acum unitatea OBU instalată rapid și ușor prin intermediul rețelei de ateliere certificate VDO, partener Satellic.
VDO este parte a furnizorului auto internațional Continental, care produce unitatea OBU pentru sistemul de taxarea per kilometru din Belgia, având mulți ani de experiență în producția de astfel de dispozitive.
Călătorie fără oprire în Belgia
Avantajul decisiv al unei unități OBU construită VDO ca și componentă integrată este că aceasta pornește automat atunci când motorul vehiculului este pornit, spre deosebire de o unitate OBU care se conectează la brichetă și care trebuie pornită separat. Acest avantaj evită amenzi substanțiale, pentru că în cazul în care șoferul uită să pornească OBU sau să-l conecteze la brichetă, compania de transport riscă o amendă de 1.000 euro, iar șoferul acesteia trebuie să se conformeze reglementărilor într-un interval de timp de trei ore.
VEZI ȘI: Din martie 2019 va fi implementat tahograful inteligent
O instalație fixă plătește pentru sine înainte de prima amenda, fiind de asemenea recomandată pentru vehiculele care în mod regulat sau doar ocazional transporta mărfuri periculoase (ADR și ATEX). Un OBU instalat permanent nu are nici o baterie reîncărcabilă, astfel încât unitatea nu trebuie să fie eliminată de pe vehicul în timpul încărcării și descărcării.
[pullquote align=”right” cite=”Dr. Lutz Scholten, șef al diviziei de tahografe, telematică și servicii la Continental” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]O instalație construită ca și componentă integrată a vehiculului va ajuta operatorii de flote și utilizatorii acestora să nu aibă probleme cu noul sistem de taxare din Belgia. Aceștia vor avea permanent un sistem funcțional, ușor de utilizat, care asigură, de asemenea, că șoferul face mai puține intrări incorecte ce pot fi pedepsite.[/pullquote]Instalare fixă înseamnă timpii morți mai mici pentru vehicul
Un alt motiv pentru care o unitate OBU instalată permanent poate fi utilă pentru operatorii de transport îl reprezintă faptul că acesta reduce considerabil timpii morți ai vehiculului. Șoferul nu trebuie să meargă la un punct de service, să înregistreze vehiculul pentru a primi o unitate OBU, s-o intaleze și după s-o returneze.
Dezavantaje?
Evident că sunt și dezavantaje. Cel mai important este acela că unitatea nu poate fi folosită pe mai multe vehicule din flotă, astfel că, în cazul unui defect al vehiculului ce are montată o unitate OBU fixă, aceasta nu poate fi mutată pe un alt camion care să poate efectua cursa. În plus, pentru o disponibilitate cât mai mare a flotei, vehiculele acesteia trebuiesc echipate individual cu sistem fix OBU, ceea ce înseamnă o investiție mai mare decât în cazul unor unități OBU ce se pot conecta la brichetă.
Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU.
Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube