IAATop News

VDO Link permite descărcarea datelor tahograf fără sistem telematic

Continental va prezenta la IAA Transportation 2022 soluția plug-and-play VDO Link, care permite descărcarea de la distanță a datelor tahograf, fără a fi nevoie de sistem telematic.

Citirea manuală a tahografului digital este costisitoare și consumatoare de timp. Din acest motiv, furnizorii de servicii de transport mai mari se bazează în special pe descărcare de la distanță pentru descărcarea datelor. Însă, acest lucru necesita o unitate telematică instalată în vehicul, pe care companiile mici și mijlocii nu și-o permit din cauza costurilor.

VDO Link permite descărcarea datelor tahograf fără sistem telematic

Astfel, Continental a dezvoltat soluția plug-and-play VDO Link care reduce decalajul dintre tahografele digitale și platformele online pentru gestionarea flotei. Continental spune că VDO Link este prima soluția plug-and-play este de acest gen, care permite descărcarea de la distanță a datelor tahograf, cum ar fi timpii de conducere și perioadele de odihnă.

„În special, flotele mai mici nu au reușit valorificarea la maximum a datelor tahograf, deoarece vehiculele lor nu dispuneau adesea de infrastructura telematică necesară”, explică Marcello Lucarelli, șeful segmentului de afaceri Connected Commercial Vehicle Solutions din cadrul Continental. „VDO Link este o soluție ușor de utilizat care acoperă acest decalaj.”

Cum funcționează VDO Link și ce posibilități deschide pentru utilizatori?

Datorită unui concept de interfață deschisă, pot fi dezvoltate și alte aplicații și servicii pe baza datelor tahograf. Astfel, VDO Link reprezintă o contribuție suplimentară a Continental la digitalizarea companiilor de transport rutier de mărfuri și a lanțurilor de aprovizionare.

Un exemplu de valoare adăugată rezultată din combinația dintre o unitate telematică plug-and-play, un backend cloud și un serviciu digital este tahograful vorbitor. Continental a adus la bordul compania ZeKju, un start-up cu sediul în Augsburg, ca partener în dezvoltarea acestui serviciu. ZeKju dezvoltase o platformă pentru a-i ajuta pe șoferi să își respecte obligațiile legale, bazată pe datele tahografului în timp real, disponibile în cloud prin intermediul VDO Link.

Atunci când un șofer a introdus cardul tahograf, acesta poate folosi smartphone-ul pentru a se înregistra la tahograful vorbitor prin intermediul unui cod QR. Șoferul va primi apoi un mesaj pe messengerul său preferat de pe smartphone atunci când apare o situație în care conformitatea este esențială.

VEZI ȘI: IRU a lansat un portal dedicat Pachetului de Mobilitate

„Dezvoltarea tehnologică ulterioară a tahografului, care va atinge un nou nivel la jumătatea anului 2023, odată cu lansarea celei de-a doua versiuni a tahografului inteligent, nu înseamnă doar noi sarcini pentru companiile din transportul rutier. Datele din tahograf oferă posibilitatea de a automatiza procesele, de a simplifica sarcinile și chiar de a obține creșteri de productivitate”, explică Marcello Lucarelli, șeful segmentului Connected Commercial Vehicle Solutions din cadrul Continental.

Datele stocate într-un cloud securizat Continental

După instalarea plug-and-play și înregistrarea pe site-ul web VDO Fleet, VDO Link trimite datele colectate despre vehicul și șofer în timp real către backend-ul cloud securizat Continental prin intermediul unei conexiuni celulare securizate. Datorită conexiunii în timp real la cloud, managerii de flote pot utiliza aproape imediat serviciile de conformitate ale Continental.

Aceștia primesc o imagine de ansamblu actualizată în permanență cu privire la starea și poziția fiecărui vehicul în parte. Descărcarea obligatorie a memoriei de masă din tahograf funcționează apoi și „de la distanță” prin intermediul VDO Link.

Din aceeași categorie...

Back to top button