Veniturile ASFINAG au creat divergențe între transportatori și statul austriac

Nu de putine ori, ASFINAG a fost dat ca exemplu in Europa pentru modul cum functioneaza, dar si cum gestioneaza atat dezvoltarea retelei de autostrazi, cat si veniturile incasate.
An de an, austriecii intretin dar si extind infrastructura rutiera, sub un plan bine pus la punct care se bazeaza exclusiv pe banii proveniti din taxa de autostrada, finantarea de la bugetul de stat fiind una tabu.
De altfel, ASFINAG a încasat în 2014, 1.8 miliarde de euro, cu 8% mai mult comparativ cu anul precedent, generand un profit cu 2% mai mare (aproximativ 519 milioane de euro) decat in 2013.
Acest fapt arata ca, dezvoltarea infrastruturii genereaza investitii de-a lungul ei, ridica nivelul economic in zona prin crearea de locuri de munca si in final genereaza bani, inclusiv la bugetul de stat.
În ceea ce priveste investitiile in infrstructura, la nivelul anului 2014, ASFINAG a investit 909 milioane de euro cu 205 milioane de euro mai mult decat in 2013.
Conflict declanșat de veniturile obținute
ÖAMTC (Automobil Club din Austria) a criticat faptul ca, o parte din incasarile realizate de ASFINAG merg catre bugetul de stat in conditiile in care, statul nu participa financiar la dezvoltare.
Mai mult, Alexander Klacska, presedintele WKO – una din cele mai asociatii de antreprenori, sustine ca ASFINAG nu trebuie sa devina un magazin cu autoservire al Austriei din care aceasta sa-si acopere gaurile bugetare.
Acesta reclama faptul ca, desi n-a fost programata sa creasca, taxa pentru camioane a fost totusi crescuta semnificativ in ultimul an, la cererea expresa venita din partea statului austriac si nu din partea ASFINAG, ca administrator al retelei de autostrazi.
Pana in 2020, compania si-a propus sa incaseze anual aproximativ 7,2 miliarde de euro ASFINAG din reteaua de autostrazi si drumuri expres.