Știri

Belgia intorduce plata automată a taxei de drum

Belgia va introduce din 1 aprilie 2016 un sistem electronic de plată a taxei de drum. Viapass, noul sistem de taxare va funcţiona prin satelit şi va înlocui sistemul actual de vignete.

Cele trei regiuni ale Belgiei (Bruxelles, Flandra și Valonia) au decis schimbarea sistemul de colectare a taxelor, prin introducerea unui nou sistem de taxare a vehiculele cu o greutate mai mare de 3,5 tone ce tranzitează teritoriul belgian. Noua taxă de drum va înlocui sistemul de vigneta electronică existent.

Sistemul de colectare a taxelor se adresează tuturor vehiculelor cu o greutate mai mare de 3,5 tone ce tranzitează Belgia. Reţeaua de drumuri taxabile este de aproximativ 900 km (autostrăzi şi drumuri naţionale).

Belgia intorduce plata automată a taxei de drum

Viapass – noul sistem de taxă de drum va funcţiona prin satelit. Informaţiile vor fi colectate prin intermediul unui aparat de tip On Board Unit (OBU) care trebuie instalat pe toate vehiculele de peste 3,5 tone. Nivelul taxei de drum va depinde de clasa de poluare, masa totală maximă autorizată şi clasa de drum utilizată.

TGS Shell va pune la dispoziţia clienţilor săi două variante de plată pentru taxa de drum Viapass: pre-pay şi post-pay. De asemenea, posesorii de carduri euroShell vor avea posibilitatea de a ridica dispozitivul obligatoriu de la una din staţiile Shell din Belgia sau din ţările vecine.

Dacă mergeţi ocazional prin Belgia
Vă recomandăm sistemul de plată de tip pre-pay. Înainte de a intra pe teritoriul belgian, conducătorul vehiculului trebuie să achiziţioneze un dispozitiv Viapass de la unul din punctele de distribuţie. Compania emitentă a aparatelor (Satellic) va pune la dispoziţie automate pentru ridicarea/achiziţionarea acestor aparate atât în staţiile Shell cât şi în locurile cele mai des practicate de conducătorii auto (parcări, magazine). Mai multe staţii euroShell din Belgia, Luxemburg, Olanda și Germania vor face parte din rețeaua de distribuție a Viapass. După achitarea garanţiei dispozitivului (se poate face direct cu cardul euroShell) încărcarea se va face cu suma dorită la terminalul de plată, direct cu cardul euroShell.

Dacă utilizaţi frecvent drumurile din Belgia
Vă recomandăm sistemul de plată de tip post-paid. Vă puteţi înregistra pe portalul www.satellic.be începând cu 1 octombrie 2015 sau prin intermediul nostru, TSG euroShell. De îndată ce furnizorul de aparate va finaliza procedura şi documentaţia de înregistrare, vă putem pune la dispoziţie toate documentele necesare!

Data comunicată de autorităţile belgiene (Viapass) și operatorul sistemului electronic (Satellic) este 1 aprilie 2016. Fiecare dintre cele trei regiuni ale Belgiei va aplica propria sa rată de taxare. Pentru tarife vă rugăm să accesați știrea noastră.

De reținut! Costul aparatului OBU (garanţia) este de 135 euro, suma returnabila în momentul returnării aparatului, în stare bună de funcţionare!

Aparatele de taxare de tip post-pay vor fi conectate la sistemul de carduri euroShell. Astfel, plată va fi făcută în cel mai simplu şi rapid mod.

Taxa de drum este purtătoare de TVA doar în regiunea Valonia. Despre cum se pot recupera sumele de TVA, vă rugăm să contactați reprezentanții TGS euroShell.

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button