
Șoferii georgieni și uzbeci greviști din parcarea Gräfenhausen (Germania) au obținut o victorie majoră, trăgând un semnal de alarmă pentru industria europeană a transporturilor rutiere.
După mai multe săptămâni de grevă, șoferii georgieni și uzbeci din parcarea Gräfenhausen, Germania, au câștigat lupta împotriva consorțiului polonez Lukmaz, Agmaz și Imperija. Cei aproximativ 60 de șoferi de camion și-au recuperat colectiv peste 300.000 de euro din salariile care le erau datorate în urma grevei lor sălbatice de cinci săptămâni.
Șoferii greviști au semnând un acord cu consorțiul polonez, prin care aceasta se angajează să le plătească toate salariile restante și să renunțe la toate acuzațiile actuale și viitoare împotriva lor. Șoferii s-au angajat, de asemenea, să predea cheile tuturor camioanelor la 12 ore după ce și-au primit banii ce li se cuvin.
“Greva de la Gräfenhausen a scos la iveală subcontractarea galopantă, practicile ilegale și încălcările drepturilor fundamentale ale omului și ale muncii care afectează industria europeană a transporturilor rutiere – în special în cazul șoferilor de camion migranți”, a declarat Livia Spera, secretar general al Federației Europene a Lucrătorilor din Transporturi.
“Acest lucru trebuie să fie un semnal de alarmă pentru instituțiile europene și statele membre pentru a introduce imediat măsuri și acțiuni care să garanteze șoferilor rate salariale decente și protecții care să le păstreze siguranța”, mai spune Spera.
VEZI ȘI: CJUE a început audierile în procesele împotriva Pachetului de Mobilitate
“Acești șoferi au arătat Europei și lumii ce se întâmplă în această industrie. Acești șoferi au fost tratați ca niște animale, sau ca o pradă ușoară, de către această companie – dar au ripostat ca o haită de lei și au câștigat acest conflict. Șoferi ca aceștia schimbă industria”, Edwin Atema, de la sindicatul olandez FNV, care se află în parcarea Gräfenhausen.
De asemenea, victoria vine după ce sindicatele care îi susțin au cerut companiilor multinaționale care contractează consorțiului polonez Lukmaz, Agmaz și Imperija pentru servicii de transport rutier, precum și instituțiilor europene, să își asume responsabilitatea pentru încălcările flagrante ale drepturilor lucrătorilor în lanțurile lor de aprovizionare și pe drumurile europene.
Conform legii germane privind obligațiile de diligență corporativă în lanțurile de aprovizionare, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, corporațiile multinaționale trebuie să își asume responsabilitatea pentru atenuarea și prevenirea încălcărilor drepturilor omului și ale muncii și pentru asigurarea respectării normelor și reglementărilor în lanțurile lor de aprovizionare în domeniul transportului rutier.
“Șoferii greviști din parcarea Gräfenhausen au arătat clar multinaționalelor aflate la vârful lanțurilor de aprovizionare că nu mai pot ignora problemele din transportul rutier european”, a declarat Stephen Cotton, secretar general al Federației Internaționale a Lucrătorilor din Transporturi (ITF).
“Companiile au de ales – fie pot coopera cu sindicatele și asociațiile afiliate acestora pentru a-și monitoriza lanțurile de aprovizionare și a remedia abuzurile, fie vor avea parte de mai multe perturbări ca aceasta, care, fără îndoială, vor crește în intensitate.”, a mai completat acesta.
Acțiunea a fost sprijinită de sindicate, politicieni și Parlamentul European
Acțiunea militantă a șoferilor nu a trecut neobservată, primind o amplă acoperire mediatică, precum și sprijin din partea sindicatelor, a organizațiilor societății civile, a membrilor Parlamentului European și a politicienilor naționali.
“Transmit mulțumirile noastre colective tuturor sindicatelor și organizațiilor din Germania, din întreaga Europă și din întreaga lume care au fost solidare și i-au susținut pe acești șoferi curajoși – inclusiv filialele ETF și ITF care au vizitat lucrătorii aflați în grevă și au participat la alte acțiuni de solidaritate”, a declarat Frank Moreels, președintele ETF.
“Îi felicităm pe șoferii care au obținut această victorie în fața amenințărilor și intimidărilor. Succesul lor este o dovadă a puterii acțiunii colective, a solidarității și a perseverenței în fața exploatării. Această victorie trage un semnal de alarmă în întreaga industrie pentru a acționa și a elimina partea întunecată a industriei, altfel vom vedea mai mulți șoferi luând măsuri similare pentru a-și proteja drepturile”, a declarat Paddy Crumlin, președintele ITF.