BusȘtiri

Acesta este primul autobuz autonom care va circula în România (VIDEO)

Producătorul turc de autobuze Karsan a lansat modelul Autonomous Atak Electric, un autobuz autonom de nivelul 4 care va fi testat în curând și în România, în Parcul Industrial Ploiești.

Karsan se laudă că Atak Electric Autonomous este primul autobuz autonom de nivelul 4 din Europa și SUA, pregătit pentru producția de serie. Modelul este dezvoltat împreună cu compania americană ADASTEC, care a furnizat softul de condus autonom.

Acesta este primul autobuz autonom care va circula în România (VIDEO)

Autonomous Atak Electric poate circula fără șofer pe rute predefinite, cu tot cu opriri în stații. El este echipat de jur împrejur cu senzori LiDAR (rază de acțiune de până la 120 metri), radar frontal (rază de acțiune de până la 160 metri), camere video și termocamere. În modul autonom, autobuzul poate atinge viteze de până la 50 km/h, noaptea sau ziua, în orice condiții meteo.

Primul autobuz autonom care va circula în România este bazat pe modelul Atak Electric, de 8,3 metri lungime, cu o capacitate de până la 52 de pasageri. Atak Electric are baterii BMW de 220 kWh, care îi asigură o autonomie de 300 km. Motorul dezvoltă 230 kW și un cuplu maxim de 2.500 Nm.

”Atak Electric a fost doar un pas intermediar. Principala noastră preocupare a fost modelul Autonomous Atak Electric, pe care îl vedeți acum. Fiecare produs Karsan lansat de acum înainte va fi compatibil cu condusul autonom. În același timp, vom accelera investițiile în electrificare. În curând, vom avea autobuze electrice de la 12 la 18 metri lungime”, a declarat Okan Baş, CEO al Karsan.

VEZI ȘI: Producătorul turc Karsan a lansat autobuzul Atak Electric

”Spre deosebire de autoturisme, autobuzele sunt mai potrivite pentru condusul autonom, deoarece circulă pe rute fixe. Credem că în 15-20 de ani, acest segment va avansa fantastic. Am primit deja prima comandă, din România, pe care o vom onora în câteva zile. De asemenea, un autobuz autonom va fi testat în campusul Universității din Michigan, pentru transportul studenților. Piața principală pe care o țintim cu Autonomous Atak Electric este cea din Europa de Nord”, a mai spus Okan Baş.

Conform Karsan, prima comandă pentru modelul Autonomous Atak Electric a venit de la BSCI, o companie de tehnologie din România. Aceasta va folosi autobuzul autonom în Parcul Industrial din orașul Ploiești.

Din aceeași categorie...

Back to top button