InfoTechȘtiriTehnologie

[VIDEO] Asa se „naste” o cutie de viteze Scania

Suntem convinși de faptul că, la fel ca și noi, foarte mulți dintre voi sunteți curioși de cum se fabrică componente principale ale unui camion, și ne referim aici în primul rând la motor și transmisie. Iată că Scania vine să ne hrănească curiozitatea cu un clip încărcat recent pe canalul oficial de YouTube în care este prezentat procesul de producție din cadrul fabricii din Södertälje, a cutiei sale de viteze cu reductor planetar şi divizor de trepte. De asemenea, Scania produce cutii de viteze și pe pământ sud-american la Tucumán, Argentina.

Toate cutiile de viteze prezente pe camioanele Scania sunt dezvoltate și fabricate de către constructorul suedez. De altfel, producătorul bavarez MAN, aflat și el sub umbrela VW Group, va împrumuta cutiile produse de Scania în următorii ani.

[VIDEO] Asa se „naste” o cutie de viteze Scania

Filmat pe repede înainte (time-lapse), clipul prezintă în mai puțin de două minute întregul proces de asamblare al unei cutii de viteze, proces care în timp real durează o oră. Cutia produsă în clip este aceeași cu cea montată pe camionul Scania R 730 a operatorului german de transport Peter Wittman Transporte ce a fost prezentat pe coperta ediției V8 Magazine din 2013, editată de Scania.

Sistemul modular Scania permite echiparea camioanelor Seria R cu cutii de viteze de 8 trepte până la vârful de gama 12+2 trepte cu reductor planetar și divizor de trepte.

 Scania R730 V8 - Peter Wittman Transporte din Germania

Cutie de viteze cu divizor de trepte
Adecvate pentru aproape orice aplicaţie, cutiile de viteze Scania cu reductor planetar şi împărţitor de treaptă sunt uşoare şi puternice, iar maneta se acţionează cu uşurinţă. Opțional se poate echipa cu Scania Opticruise şi retarder, foarte utile. Această cutie de viteze a fost proiectată pentru a putea aborda cele mai dificile suprafeţe de rulare, ceea ce o face alegerea perfectă pentru transportul pe distanțe lungi dificile. Rapoartele strâns etajate combină greutatea redusă şi uşurinţa în acţionare cu economia excepţională.

Pentru aplicaţii care necesită putere de tracţiune suplimentară la turaţii mici, cutia de viteze dispune de două rapoarte suplimentare de tracţiune. Proiectată pentru economie optimizată, aceasta s-a dovedit un succes în aplicaţiile pe distanţe lungi, distribuţie regională şi în cele grele de construcţii.

Versiunile cu raport subunitar permit transferarea unui cuplu ridicat, pe lângă raportul subunitar pentru turaţii de croazieră reduse şi economice. Pentru cea mai uşoară şi mai economică deplasare. Pentru cutiile de viteze cu reductor planetar şi împărţitor de treaptă sunt disponibile Scania Opticruise şi retarderul Scania, precum şi o gamă diversificată de prize de putere.

Turațiile scăzute îmbunătățesc economia de combustibil
Este cunoscut faptul că Scania investește imens în reducerea consumului de combustibil. De altfel, producătorul suedez se află în vârful lanțului trofic atunci când vine vorba de litri arși la 100 de kilometri parcursă. Unul din secretele prin care Scania obține rezultate remarcabile în zona economiei de combustibil este funcționarea la turații joase.

Pentru a îmbunătăți și mai mult manevrabilitatea, camioanele Scania Seria R pot fi echipate cu transmisia automată Scania Opticruise precum și cu sistem de frânare auxiliar introdus pentru prima dată în 1993, Scania Retarder.

În primăvara lui 2014, Scania a introdus un nou retarder de 4.100 Nm ce se decuplează automat și întră în mod de „roată liberă” (freewheeling) atunci când nu este activ, reducând astfel consumul de combustibil.

Din aceeași categorie...

Back to top button