LogisticaȘtiri

VIIA a lansat ruta intermodală între Calais și Le Boulou

Compania VIIA și SNCF Logistics au inaugurat pe data de 29 martie rută de transport combinat rutier-feroviar de 1.200 km între Calais și Le Boulou, care devine astfel cea mai lungă rută intermodală din Europa.

Programată inițial pentru data de 12 ianuarie 2016, călătoria inaugurală pe această rută a fost amânată la cererea Ministerul de Interne francez din cauza crizei imigranților din Calais. Astfel, după o fază lungă de teste, pe 29 martie la ora 2:00 AM, din portul Calais a plecat prima garnitură link-road-rail cu destinația Le Boulou, orășel de la poalele Pirineilor, foarte aproape de Perpignan. Trenul, compus din douăzeci de vagoane încărcate fiecare cu câte două semiremorci a ajuns la destinație la ora 23:00 a aceleiași zile.

Acest serviciu este administrat de compania VIIA și o filială a SNCF Logistics, în acest stadiu incipient, fiind planificată o singură călătorie pe săptămână de luni până sâmbătă în ambele direcții sensuri, obiectivul final fiind acela de a ajunge la două călătorii pe zi, inclusiv duminica.

VIIA a lansat ruta intermodală între Calais și Le Boulou

Având în vedere această frecvență, noua rută intermodală va avea o capacitate de 40.000 de semiremorci transportate anual, reducând în același timp la jumătate timpul de călătorie de la 48 la 22 de ore și a emisiilor de dioxid de carbon cu 50.000 de tone pe an. Potrivit VIIA, costul transportului pe calea ferată este cu 10-15% mai mic decât cel exclusiv rutier.

VEZI ȘI: Lannutti va lansa o ruta intermodală între Belgia și Italia

Sosirea trenului direct în portul Calais permite camioanelor îmbarcarea pentru Dover (Marea Britanie), realizându-se astfel un transport tri-modal (rutier-feroviar-maritim) pe distanțe lungi între sudul Europei și Marea Britanie. Ruta este esențială pentru alimentarea Europei de Vest cu fructe și legume din Spania. Pe acest traseu, circulă în medie pe an aproximativ 350.000 de camioane pe an.

Calais – Le Boulou este a treia rută intermodală franceză după Le Boulou și Bettembourg (Luxemburg), căreia i-a smuls titlul de cea mai lungă rută intermodală din Europa, și Chambéry – Orbassano (Torino). Franța mai are în plan lansarea unei a patra rute intermodale, care s-ar conecta la Le Boulou cu Barcelona și pe care s-a făcut deja un test în noiembrie anul trecut.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button