EditorialȘtiri

Vin sărbătorile, vin fiert și bunătate…

Vine Crăciunul, iar toată lumea devine mai bună, mai tolerantă și mai îngăduitoare cu ceilalți. Serios? Dar, unde se vede atâta bunătate?

Cred că în primul rând la vama Nadlac și Borș, acolo unde zeci de mii de colegi stau încolonați cu orele asteptând să intre în „eterna și fascinanta Românie”.

Vin sărbătorile, vin fiert și bunătate…

Bineînțeles, stația radio nu se poate deschide pentru că vei auzi toate colindele și „bunătatea” șoferilor de camion ce „transmit” pe calea undelor „urări” de sezon politicienilor, vameșilor sau colegilor din Arad și Bihor care dau pe lângă coloană.

În fine, bunătatea există până lângă granițele patriei aș spune.

Un alt exemplu de bunătate ieșită din comun manifestată cu ocazia sărbătorilor este „duelul” pentru loc de parcare la supermarket și pentru căruciorul de cumpărături aferent.

Pentru un loc de parcare așteaptă trei mașini, fiecare blocând ieșirea celui ce trebuie să iasă ca să se elibereze, dar important este să participi, nu să câștigi.

Caruciorul este „amanetat” înainte de a fi golit de cumpărăturile celui care l-a folosit anterior. Desigur, bunătatea reapare atunci când copii ai străzi încearcă să recupereze moneda de 50 de bani din carucior, iar tu ca un bun creștin adorator de coliva îi spui printre dinți: Marș în …… mă-tii!

VEZI ȘI: Scania a lansat propulsorul DC07 dedicat aplicațiilor urbane

Un exemplu clasic de bunătate în preajma sărbătorilor se petrece la spălătoriile auto, acolo unde tot românul bun credincios merge să-și spele cotețul, pardon mașina, că doar nu se poate naște Iisus, iar pe tine să te prindă fericitul eveniment cu troaca nespălată.

Firește, se spală cazanele și pe ploaie și pe ninsoare, doar să fie omul în linie cu tot creștinu’ că deh, așa se cade.

Datina e datină, porcul tăiat și mașina spalată, altfel nu este Crăciun, tati.

Din tradițiile nostre neaoșe ar mai fi de scos în evidență colindele interpretate magistral de „corul de copii – Cornel Jumara” care îți poate interpreta live – se știe! – o „capra” autentic românească gen – “Asta-i capra lui Salam care vine din Vietnam!”

Sau, mai nou, băieții care colinda pe un stil mai modern, cam până în jumatatea verii în toate intersecțiile bucureștene: “”Dă-mi bre și mie 1 leu că n-am de pâine”, trăgând nervos dintr-o țigară Kent 8.

Mai avem un fenomen devastator în preajma sărbătorilor, izvorât din bunătate și crestinism ieșit din comun, “cumpărăturile Armaghedon”.

Aceste cumpărături trebuiesc făcute ca atunci când ai simula venirea sfârșitului lumii, iar tu, ca singurul supraviețuitor, ar urma să-și petreci viața într-un buncăr secret, da.

Iar pentru asta, în preajma sărbătorilor de iarna trebuie sa cumperi tot, iar când spun tot, asta înseamnă TOT, începând de pe 26 decembrie, ca deh, se poate ca atacul nuclear să fie mai intens decât te aștepți.

Nu puteam să trec peste minunații concetățeni întorși după câteva luni grele de muncă prin vest, care din bunătate excesivă vor uita “lingua rumena”, când vor cere schede pe la operatorii de telefonie, panetone pe la brutarii și vor utiliza tradiționalul grazie, pardon mulțumesc.

Absolut superb îmbrăcăți, de la case de modă celebre, cu tricouri „Puta madre”, Emporio State Buiding sau „Versacce”.

Bunătatea ne va copleși pe toți, cred că nu voi auzi de mai multe ori decât în perioada asta a anului celebrele propoziții scurte care încep cu “P” și se termină cu “morții”, sau alte urări de bine.

Dar, așa suntem noi, buni creștini si nu ne ferim s-o arătăm, mai ales unele din fetele cuminți care seara pe 24 consuma Gang-Bang în mai multe episoade, iar dimineața pupă sfioase poala părintelui în biserică, mărturisind păcatele la sfânta spovedanie.

Tolerează-ne Doamne pe toti, că suntem și noi niște buni credincioși, mai puțin subsemnatul, care atrage atenția că exista viata și după 1 ianuarie.

Să aveți sărbătorile așa cum vi le doriți voi și familiile voastre.

Drumuri bune către casă și fiți buni!

Din aceeași categorie...

Back to top button