Camioane

Volvo a prezentat o cabină mai lungă, echipată cu camere video

Volvo a prezentat recent Efficiency Concept Truck, un camion al viitorului care dispune de o cabină mai lungă, cu caracteristici apropiate de cele ale noii generații DAF.

Conceptul este destinat pieței braziliene, având o configurație specifică, 6×4, pentru transport de remorci agricole. Mult mai interesante sunt însă dimensiunile cabinei, foarte apropiate de cele ale noii generații DAF, deci și de noile standarde UE privind dimensiunile maxime ale camioanelor.

Volvo a prezentat o cabină mai lungă, echipată cu camere video

Per total, cabina este mai lungă cu 25 de centimetri, iar senzația este amplificată de deflectoarele laterale, de două ori mai mari decât ale un FH convențional. Lungimea suplimentară este folosită în totalitate pentru creșterea patului, care este mai lat cu 250 mm în cazul conceptului.

De asemenea, partea frontală este înclinată, pentru optimizarea aerodinamicii. Cabina a fost mutată spre înainte față de axă, consola față fiind mai lungă cu 17,5 cm (16 cm la DAF). Noua cabină beneficiază și de o vizibilitate mai bună: este poziționată mai jos, la fel ca actualul XF, iar oglinzile clasice au fost înlocuite cu un sistem de camere video și ecrane.

Volvo a prezentat o cabină mai lungă, echipată cu camere video

Motorul folosit este unul diesel: actualul model european cu tehnologie I-Save, care crește cuplul la turații reduse și reduce consumul de carburant.

VEZI ȘI: Cea mai puternică măturătoare stradală: Volvo FH16 750

Dar pentru că vorbim de un concept, Efficiency Truck dispune și de echipamente mai exotice. Pe cabină este instalat un panou fotovoltaic, care alimentează componentele electronice și prelungește viața bateriei. De asemenea, sunt utilizate multe componente fabricate prin printare 3D.

Volvo a prezentat o cabină mai lungă, echipată cu camere video

Chiar dacă acest concept dispune de o cabină cu plafon jos, el ar putea fi adaptat ușor la piața europeană de transport internațional. Volvo oferă deja în Europa o cabină mai lungă cu 25 cm, Globetrotter XXL, dar aceasta nu respectă stadardele UE și poate fi folosită doar împreună cu semiremorci mai scurte.

Din aceeași categorie...

Back to top button