Camioane

Volvo Concept Truck reduce consumul de carburant cu peste 30%

Volvo Trucks, poate unul din cei mai activi producători de camioane în ceea ce privește inovarea de noi tehnologii, și-a propus să stimuleze într-un mod dramatic productivitatea în transportul pe distanțe lungi prin prezentarea Volvo Concept Truck.

Astfel, noul concept de camion al constructorului suedez vine cu un consum de combustibil cu aproape o treime mai mic decât a actualei generații de camioane. Voi vă imaginați ce înseamnă asta?

Printre secretele din spatele acestor economii de combustibil remarcabile și dramatice stau designul aerodinamic și greutatea proprie mai mica. Având sprijinul Agenției pentru Energie din Suedia, Volvo Trucks a dezvoltat un nou concept de camion, denumit Volvo Concept Truck. Acesta este rezultatul unui proiect de cercetare de cinci ani de zile care vizează crearea de vehicule mai eficiente din punct de vedere energetic. Noul concept de camion Volvo Trucks reduce consumul de combustibil cu mai mult de 30%.

Unul dintre factorii cheie din spatele consumului redus de combustibil este îmbunătățirea cu 40% a eficienței aerodinamice atât a autocamionului cât și a semiremorcii. Pe lângă îmbunătățirile aerodinamice, camionul este echipat cu un nou concept de anvelope cu rezistență redusă la rulare.

Semiremorca are o greutate cu două tone mai mică decât o semiremorcă de referință, ceea ce se traduce printr-un consum de combustibil și o sarcină utilă mai mare. Proiectul include, de asemenea, o mai bună transmisie.

„Lucrăm în continuu la dezvoltarea de vehicule mai eficiente din punct de vedere energetic. Aceasta este o zonă cu prioritate zero atât din punct de vedere al mediului cât și în scopul reducerii costurilor clienților noștri. Suntem mândri de a fi capabili să conduce această dezvoltare. Conceptul nostru de camion arată imensa putere a progresului tehnologic”, Claes Nilsson, Președinte și CEO al Volvo Trucks

VEZI ȘI: Volvo Trucks a testat cu succes un Volvo FMX complet autonom

Având în vedere că acest concept de camion a fost deja testat pe drumurile din Suedia în toamna lui 2015, avem toate motivele să credem că Volvo Trucks are suficienți ași în mânecă pe care i va scoate treptat în următoarea perioadă, următoarele noutăți majore urmând a fi probabil prezentate la IAA Hanovra.

Lucrul la proiectul Volvo Concept Truck a fost început în 2011, scopul principal fiind acela de a îmbunătăți eficiența transportului rutier pe distanțe lungi cu 50%. Având în vedere că acest camion concept face parte dintr-un proiect de cercetare cu certitudine nu va fi disponibil pe piață.

Cu toate acestea, unele dintre caracteristicile sale aerodinamice au fost deja puse în aplicare pe vehiculele produse în serie Volvo Trucks, iar mai multe dintre soluțiile sale pot fi montate pe viitor.

„Am modificat întreg camionul și am optimizat și imbunătățit aerodinamica cât de mult a fost posibil. Spre exemplu, am folosit camere video în loc de oglinzi retrovizoare, pentru a reduce rezistența aerului, astfel că, este nevoie de mai puțină energie pentru a propulsa camionul”, Åke Othzen, Manager de Proiect al Volvo Trucks.

Printre îmbunătățiri aerodinamice aduse lui Volvo Concept Truck amintim de aerodinamica optimizată a semiremorcii și a camioanului, renunțarea la oglinzile laterale clasice și utilizarea camerelor video, panouri laterale cu aerodinamică optimizată ce acopera axa spate a camionului și axelor semiremorcii, spoilere aerodinamice montate pe semiremorcă pentru a diminua rezistența aerului, flux de aer optimizat a sistemului de racire precum și optimizarea părții frontale, a pasajelor roților și a scărilor de acces în cabină pentru a minimaliza rezistența aerului.

Proiectul de cercetare Volvo Concept Truck este un joint venture bilateral între Suedia și Statele Unite în care, Agenția de Energie din Suedia și Departamentul de Energie din Statele Unite și-au adus aportul. Proiectul American SuperTruck țintește creșterea eficienție transportului pe distanțe lungi pe piața din America de Nord.

Din aceeași categorie...

Back to top button